Gezondheid Algemeen

 

 

In elk ras vinden we erfelijke afwijkingen, zo ook in de Shetland Sheepdog. De Nederlandse Sheltie Vereniging is enkele jaren geleden gestart met een Gezondheidsonderzoek naar Erfelijke afwijkingen, zodat ze op den duur welke erfelijke afwijkingen men bij een Sheltie kan verwachten. Het is belangrijk om een inventaris van het ras te maken, welke erfelijke aandoeningen er voor komen. Vandaar is het heel belangrijk dat iedereen het gezondheidsonderzoek invult


Inhoud:

Er is veel veranderd sinds mijn eerste gezondheidssite. Jaren terug dacht men dat het belangrijk was dat je hond elk jaar volledig geŽnt moest worden. Tegenwoordig komen ze daarop terug. Het is helemaal niet goed om zo vaak te enten. Er kunnen juist veel gezondheidsproblemen door ontstaan. Het immuunsysteem kan aangetast worden, met de nodige gevolgen van dien. Maar ook allergieŽn kunnen ontstaan. Honden kunnen allergisch worden voor de entstof of de vulstof. Er kunnen allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Vanaf December 2006 is zowel de cocktail enting als de rabies enting 3 jaar geldig. Zelfs na dit invoeren van de driejarige geldigheid is nog steeds de discussie gaande of we nu nog steeds te veel enten. Ook wordt er gediscussieerd over preventief ontwormen. Als er geen wormen zijn in uw hond, dan kan je ook niet ontwormen.

Een Goede Gezondheid begint bij een gezonde voeding wordt er altijd gezegd, dit geld ook voor onze huisdieren. Zo langzamerhand zien we de voeding van de honden veranderen. Er zijn heel veel mensen die gaan tegenwoordig hun honden vers vlees geven. Dit omdat er veel problemen waren met de honden. Hier hadden we ook veel problemen, waaronder epilepsie, hartproblemen, schildklierproblemen, artrose, spondylose, en maag- darmproblemen. Sinds onze shelties op vers vlees staan doen ze het een stuk beter. Onze 2de Epileptische Sheltie is uiteindelijk 3 jaar en 9 maanden aanvalsvrij geweest voordat ze op 14 jarige leeftijd overleed.  Ons hartpatiŽntje heeft het nog een hele tijd volgehouden op vers vlees, de eerste jaren voelde ze zich weer helemaal jong en liep 7 kilometer zonder problemen mee, zij is uiteindelijk 14 1/2 jaar oud geworden.

Deze gezondheidspagina bevat alles over hoe je een Sheltie gezond kunt houden, dit houdt in algemene gezondheidsproblemen, maar ook hoe je je sheltie gezond kunt houden, denk ook aan ontwormen. Waarom ontwormen als er geen wormen zijn? Ook veel ontwormen, anti-vlo, anti-tekenmiddelen kunnen vele gezondheidsproblemen bij uw sheltie veroorzaken. Ik ga in op algemene gezondheidsproblemen, problemen die niet alleen maar Sheltie gerelateerd zijn, maar problemen die bij alle hondenrassen en rasloze honden voor kunnen komen. Problemen bij reuen zoals een prostaatvergroting, of Hotspots die kunnen voortkomen uit een allergie, door hormonen of door dikke vachten (vachtbroei). Er komen ook onderwerpen aan bod zoals pijn, narcose en gebitsverzorging, wat te doen bij warm weer of juist bij winters weer. Wellicht een overweging waard om Uw hond vers vlees te gaan voeren als hij ziek is!

Wat zouden de Shetland Sheepdogs gezondheidspagina's zijn zonder bij de Sheltie voorkomende erfelijke afwijkingen. Erfelijkheid en genetica zijn de belangrijkste onderdelen waar we op moeten letten bij het fokken van Shelties. Een erfelijke afwijking heb je er zo in gefokt, maar om die er weer uit te krijgen is heel moeilijk. Helaas heerst er een taboe op erfelijke afwijkingen en dit is bedreigend voor onze Shelties. Voor alle afwijkingen en ziektes geldt weer eerlijk en oprecht zorg er voor dat je het ras niet gaat vermeerderen maar ga met beleid fokken en zorg dat je het ras verbeterd. Dus voorkomen van erfelijke afwijkingen is beter dan genezen. Elk ras heeft zijn erfelijke ziektes, die vaak of minder vaak voorkomen. Tevens heb ik er ook Erfelijke afwijkingen bijgezet, die bij alle rassen kunnen voorkomen en die een enkele keer kunnen voorkomen bij een Sheltie, maar omdat er weinig informatie over te vinden is, wil ik er toch graag aandacht aan besteden.

Deze pagina is ontstaan doordat wij veel problemen hebben meegemaakt met gezondheid in het begin van onze shelties. We hebben veel moeten zoeken naar afwijkingen en wat kunnen we er aan doen om onze Shelties zo goed mogelijk door het leven te laten gaan, zonder pijn en andere aspecten die daar aan mee zouden spelen. Ik kon eigenlijk nooit iets vinden over de dingen die ik zocht op internet. Wij liepen van de ene dierenarts naar de andere om maar informatie te krijgen wat we konden doen. Ik heb alles wat wij meegemaakt hebben en natuurlijk heb ik gelukkig aanvullingen kunnen maken van dingen die we niet meegemaakt hebben, heb ik samen kunnen vatten in deze Shetland Sheepdog gezondheidspagina's. Dit wil niet zeggen dat al deze problemen alleen maar of veel bij Shelties voor komen, dit wil ook niet zeggen dat de Sheltie een slechte gezondheid heeft, want dit is absoluut niet zo. Er zijn een paar afwijkingen bij de shelties waar we aandacht aan moeten besteden. 
Mocht u een onderwerp missen, mail het mij dan kan ik op zoek gaan naar informatie.


Heeft u gezondheidsproblemen met uw Sheltie, of gewoon vragen over een onderwerp en wilt u er meer over weten, dan dat u in deze pagina kan vinden. Dan kunt u contact opnemen met Jacqueline Bosch

Deze pagina is niet bedoelt ter vervanging van uw dierenarts, dit is een pagina ontstaan uit wat wij met onze shelties hebben meegemaakt en ik kon zelf elke keer weinig informatie vinden over gezondheid. Raadpleeg ten alle tijde uw dierenarts, als er iets met uw sheltie/hond niet in orde is.

 

 

 

31 december 2007 bereikte ons het verdrietige bericht dat Ineke Essens overleden was na een lang ziekbed, daarom wil ik deze pagina opdragen aan Ineke Essens. Ineke die zich 200% inzette voor de gezondheid van Shelties, ze vond het belangrijk zoveel mogelijk mensen te helpen met adviezen over gezondheid. "Elke sheltie die je er mee kan redden, is er weer ťťn", zei ze tegen mij.

Door Ineke ben ik op het idee gekomen om de gezondheidsproblemen die ik tegen ben gekomen bij mijn eigen shelties te bundelen in de sheltiegezondheidspagina. Zodat iedere eigenaar van een sheltie met gezondheidsproblemen veel informatie bij elkaar kan vinden over Shelties en gezondheid. Ineke wist overal een positieve draai aan te geven. Een positief gegeven was deze gezondheidssite die ontstaan was door de problemen in onze shelties. "Voor alles is een reden!" Zei Ineke altijd.

Wij zijn dankbaar voor alle adviezen en hulp die wij van haar hebben ontvangen toen onze Shelties gezondheidsproblemen hadden. Ineke gaf me veel kracht om door te gaan  voor onze shelties. Ik wil haar bedanken dat ze altijd voor me klaar stond als het nodig was, ik wil haar bedanken voor de gesprekken die toch ook vaak een persoonlijk tintje hadden. Zelfs toen ze ziek was, was ze als eerste geÔnteresseerd hoe het met onze shelties ging. Ik ben dankbaar voor hetgeen zij mij geleerd heeft, niet alleen op sheltie gebied, maar op alle gebied. Ineke was een fantastische vrouw die voor iedereen 24 uur per dag klaarstond. Wij zullen Ineke heel erg missen.

 

© Copyright Jacqueline Bosch