Overgewicht & Afvallen

 

Als een hond meer energie binnenkrijgt met de voeding dan hij/zij gebruikt, wordt de overtollige energie in de vorm van vet opgeslagen in het lichaam.  Een hond met overgewicht zal er nadelige gevolgen aan overhouden.

Overgewicht zien we steeds meer bij honden, meestal komt dit door verkeerde of te veel voeding of door te weinig beweging. Een maatstaf voor te dik is als een hond 20% zwaarder is dan het ideale gewicht. Bij honden met een "Juist" gewicht zijn de ribben goed voelbaar, maar deze zijn veelal niet te zien door de haren. Bij Shelties is het moeilijk om te zeggen hoe zwaar ze moeten zijn. Er is niet te zeggen dat een sheltie precies zoveel kilo moet wegen. Je hebt shelties van 32 cm en shelties van 40 cm en shelties van 46 cm, daarom kun je niet zeggen dat een sheltie 7 kilo moet wegen, dat zou voor de een te zwaar zijn, voor de ander goed en voor weer een andere sheltie zou dat veel te licht zijn.

Overgewicht komt niet alleen door verkeerde of te veel voeding en/of te weinig beweging. Overgewicht kan ook andere oorzaken hebben, zoals, sterilisatie/castratie, deze honden zijn minder actief en hebben een lagere stofwisseling.  Als tweede oorzaak is aan te wijzen hypothereoidie patiŽnten, honden met een trage schildklier. Een derde oorzaak is de ziekte van Cushing.

Als deze oorzaken zijn uitgesloten, dan zit er een grote kans in dat het overgewicht komt door de voedings- en bewegingsgewoonten van de hond.

Gevolgen van overgewicht; Bij overgewicht kan de kans op bepaalde ziektes toenemen. Het kan leiden tot problemen in de beweging, hypertensie, ademhalingsmoeilijkheden, vergrote kans op hartaandoeningen en leveraandoeningen, overgewichtdiabetes, verminderde voortplanting en grotere risico's bij een operatieve ingreep.

Ook huid- en maagdarmproblemen en een verminderde afweer bij infecties kunnen in verband worden gebracht met overgewicht. In de groeifase kan overgewicht leiden tot skeletproblemen en klachten van het bewegingsapparaat.Help, mijn sheltie moet afvallen! Hoe kan ik dat voor elkaar krijgen?

In het verleden toen onze shelties nog op brokken stonden, heb ik vele pogingen gedaan om ze te laten afvallen. Je had senior brokken en/of light brokken voor jonge honden. Het enige wat we hiermee bereikt hebben is dat onze shelties ondervoedt waren, maar ze waren nog steeds dik. Sinds we vers vlees voeren in de vorm van K.V.V. hebben we dit probleem niet meer. Een goede K.V.V. bestaat uit spiervlees, orgaanvlees en botten gemalen. Een K.V.V. moet men dan ook met 5 verschillende soorten afwisselen om zo geen te korten op te lopen. Je kan dan bijvoorbeeld, kip, konijn, lam, makreel (of andere vis) kalkoen afwisselen. Hierdoor wordt een K.V.V. compleet. Bij een K.V.V. heb je niet voor elk probleem een ander soort voer nodig. Bij afvallen kan je je hond iets minder geven, of een minder vette soort uitzoeken. Vette soorten K.V.V. zijn schaap, geit & vis. Minder vet zijn Kalkoen, Kip, konijn & wild. Als je minder voeren gaat dan krijgen honden vaak een lege maag.

Heel wat jaren terug voerden wij nog brokken. Onze shelties liepen veel, maar waren bijna allemaal te dik. Ik baalde er best wel van dat ze overgewicht hadden.

 

Een hond op leeftijd, die minder gaat bewegen en dikker wordt, bij deze honden zal de voeding aangepast moeten worden, zodat ze slank blijven, een oudere hond met te veel gewicht, kan minder bewegen en verliest zijn levensvreugde. Oudere honden kunnen doordat je ze minder gaat voeren, geregeld een lege maag ontwikkelen, dit is vervelend. Maar een hond hoeft geen honger te lijden, als ze op dieet gaan.

Groente kan een welkome afwisseling zijn voor oudere honden. Vaak vinden honden heel lekker. Je kan groente verschillend gaan voeren. Of rauw, maar dan wel gepureerd, want het lichaam van een hond kan geen groente verteren, wel in kleine vezels, vandaar pureren. Of je kookt de groente, verpakt het in porties en vriest het in. Onze shelties houden niet van Rauwe groenten, wel van gekookte groenten. Die vinden ze heel lekker.

Ik werk het liefst met gekookte groente, het is hier een traktatie. Ik kook 1 dag in een paar weken tijd de groente die we nodig zijn voor de komende weken. Lekkere groenten vinden ze hier, wortelen, bloemkool, witlof, andijvie. Er zijn nog veel meer groenten die je kan geven, wel moet je oppassen dat je niet te veel koolsoorten geeft en je moet gaan afwisselen met de groentes. Zo kan je van alles wat geven.

Het is altijd een drukte van jewelste als ik groente ga koken, dan staan alle shelties om me heen als de groente klaar is en verpakt gaat worden voor de vriezer.  Ze pakken de groente allemaal gretig uit mijn handen en bedelen om meer.

Een deel van het eten moet je aanvullen met groente, niet de volledige maaltijd, als je geregeld gaat wegen, dan weet je of je nog wat moet veranderen aan de hoeveelheid groente en/of vlees. Honden mogen niet te snel afvallen in korte tijd, doe dit langzaam.

Je moet altijd in de gaten houden, hoe actief is mijn hond nog, blijft de hond op gewicht met de hoeveelheid die hij te eten krijgt, dan is het niet nodig om al over te schakelen op senior voeding (in brokken) of op een lichter verteerbare voeding met minder vetten in de verse voeding. Je moet pas de voeding aan gaan passen, als je ziet dat de hond dikker wordt, omdat ze niet meer zoveel bewegen.

Verstandig is bij oudere honden, als je iets niet vertrouwd, laat dan meteen even je dierenarts er naar kijken. Let goed op het eet en drinkgedrag van uw hond maar ook het plasgedrag en de ontlasting is van belang. Hieraan kan je veelal zien of er iets mis is met je hond.

Naast dat je groente geeft is het altijd belangrijk je hond in beweging te houden, lekker spelen met bal of gewoon heerlijk lange wandelingen maken. Als ze dit niet meer kunnen, dan geregeld een kort stukje wandelen met ze. Zo'n 6 x per dag.

Houdt uw sheltie ten alle tijde in beweging. Hierdoor blijven ze lekker slank en levenslustig.
 
 
 
 

© Copyright 2013 Jacqueline Bosch