AllergieŽn

 

Symptomen van allergie

* ze bijten aan hun poten
* ze krabben op diverse plaatsen op het lichaam, hebben overal jeuk
* schuren van de kop langs het tapijt of andere dingen
* steeds weer herhalende oorontsteking
* verlies van haar, kale plekken, door likken kan de vacht verdwijnen
* beschadigde huid door het krabben


Hoe kan een hond in aanraking komen met stoffen waar ze allergisch voor zijn?

* door het in te ademen (wordt atopie genoemd), door inademen van stuifmeel
* door het eten van voedsel, voedselallergie
* door ergens tegen aan te gaan liggen of op te gaan liggen (bijvoorbeeld een wollen tapijt)
veel voorkomende reacties bij: gras, stuifmeel van onkruid, plotselinge kou, kunstmest, huishoudproducten, huisstofmijten, antibiotica, bloemen, planten en huidschilfers van mensen of dieren
* door insectenbeten
* door entingen

Hoe kan je er achter komen waar ze allergisch voor zijn?

* allergie test
* stoffen elimineren in de omgeving van de hond, totdat je er achter komt wat de boosdoener is
* wachten op de reactie van de behandeling

Hoe wordt een zwelling veroorzaakt?

De zwelling wordt veroorzaakt door een stofje die in contact komt met de hond, als de hond allergisch is voor dit stofje krijgt de hond een zwelling en daardoor ontstaat een vochtophoping onder de huid. Een overgevoeligheidsreactie wordt dat ook wel genoemd.


Soorten AllergieŽn

Voedselallergie
Voedselallergie is een overgevoeligheidsreactie. Meestal zijn het bepaalde onderdelen in het voer waar een hond allergisch voor is. Het kan zijn dat een hond allergisch is voor bepaalde eiwitten en daardoor een overgevoeligheidsreactie krijgt. Allergenen worden opgenomen in het bloed. Allergenen komen in de darmen en worden hier niet als voedsel gezien maar als bedreigend. Hierdoor krijgt de hond een afweerreactie, die meestal in de darm plaatsvindt of in de huid. Een gevolg kan zijn braken, diarree, jeuk of opgezwollen. Meestal Een combinatie van diarree, of braken met jeuk wordt gezien als mogelijk allergisch voor voeding. 

De klachten kunnen beginnen een paar uur na het eten van de voeding, maar kan ook al optreden een paar uur na het eten van voeding. Een voedselallergie is niet per definitie aangeboren, wel kan een voedselallergie ontstaan gedurende zijn hele leven. Ook kan het gebeuren dat een hond ineens allergisch wordt voor voer dat hij zijn hele leven al gegeten heeft. Is een hond eenmaal allergisch voor een bepaald bestanddeel uit het voer, dan zal hij zijn hele leven allergisch blijven voor dit ene bestanddeel.

Voedselallergie is toch een van de weinig voorkomende oorzaken van jeuk diarree/braken. Ongeveer 1 op de 100 honden hebben voedselallergie (veelal veroorzaakt door droogvoeding). Het is daarom belangrijk uit te sluiten dat de jeuk door iets anders wordt veroorzaakt, bijvoorbeeld door vlooien of een vlooienallergie. Er zijn vele andere oorzaken op te noemen. Diarree door bedorven voedsel. Mocht het wel voedselallergie zijn, dan kunt u naar de dierenarts gaan en daar verder mee overleggen.

Honden kunnen ook op andere manieren reageren op voeding. Onze Savannah had heel veel Epileptische aanvallen. Op een gegeven moment zo'n 30 aanvallen per maand. In eerste instantie denk je dat de voeding daar geen deel van uit kan maken. Natuurlijk ontstaat Epilepsie niet door voeding, maar kan er aan bijdragen dat Epileptische aanvallen in stand gehouden worden. Nadat Savannah is overgegaan op Vers vlees, heeft ze nog maar weinig aanvallen gehad. De eerste keer dat ze een brokje vond, had ze meteen 3 Epileptische aanvallen achter elkaar. De tweede aanval die ze kreeg was na het eten van een stukje cake die ze gevonden had. Daarna heeft ze nog een aanval gehad met de verhuizing. Dat was haar laatste aanval. Ze heeft zo lang ze geleefd heeft geen aanvallen meer gehad. Door verandering van voeding. De voeding was bij haar dus ook iets waar ze heel gevoelig voor was.


Vorig jaar na een enting, zwol bij Ylanie haar hoofd heel erg op. Ze is allergisch voor ťťn van de entstoffen of voor de vulstof van de enting.
Ylanie, een paar uur voor haar enting
 
Binnen twee uur zag Ylanie er zo uit, ze was overal bobbelig, haar hoofd bestond helemaal uit opgezwollen vel. Rond haar ogen was ze kaal, evenals haar neus, wangen werden kaal, doordat de huid uitzette. Het was geen gezicht!
Wij moesten gelijk een tegen enting halen anders zou dit verkeerd aflopen. Wacht er nooit mee, als een hond zo'n reactie krijgt na een enting, dan moeten ze tegen geŽnt worden. Enkele uren na de tegen enting, zakte haar gezichtje weer af en de volgende dag was het gezichtje weer normaal.
 

Bloemen/planten
Een andere oorzaak van een allergische reactie kunnen zijn bepaalde bloemen en planten als ze hier mee in contact komen.

Insectenbeten
Ook Wespen en/of muggensteken kunnen overgevoeligheidsreacties oproepen. Als insecten worden gevangen door een hond in de bek, kan dit problemen opleveren als de insect in de keel of in de bek steekt, dit kan problemen opleveren. De bek of keel begint van binnen te zwellen en dat kan zo dik oplopen dat een hond kan stikken. Mocht de hond in de bek of in de keel gestoken zijn raadpleeg dan uw dierenarts. Even als de zwelling er na een paar uur nog zit, dan is het ook aan te raden om een dierenarts te raadplegen. 

 

Een sheltie met een overgevoeligheidsreactie van een insect. Ze heeft een dikke wang opgelopen, na het prikken van een insekt. Het was een behoorlijke zwelling, en het hield maar niet op.

Een zwelling van een allergische reactie is meestal binnen een paar uur weg, als je een kleine zwelling hebt. Een zwelling zoals hiernaast afgebeeld, kan het zijn dat deze 2 dagen blijft zitten.

Voor deze zwelling hebben we toch een tegenprik gehaald omdat we de nacht ingingen
 
 
Pas na 2 dagen was er niets meer te zien van de zwelling.
 
Hiernaast Prudence afgebeeld zonder allergische reactie, toch een veel beter gezicht!
 
Meestal veroorzaken de overgevoeligheidsreacties geen grote problemen. Houdt ze wel in de gaten na dat er een overgevoeligheidsreactie is geconstateerd. Mocht het gaan om een duidelijke insectenbeet, dan helpt het om het gezwollen gebied af te koelen. Behalve bij gevoeligheidsreacties na entingen, MOET je een tegen enting halen, dit is gevaarlijk als je een hond geen tegen enting geeft.
   
© Copyright 2013 Jacqueline Bosch