Anaalklieren

 

Anaalklier-problemen komen vaak bij honden voor. Een hond heeft 2 anaalklieren, dit zijn kleine geurkliertjes, die in de sluitspier van de anus liggen. Bij wolven gaven de anaalklieren de ontlasting een speciaal geurtje, om het territorium af te bakenen. Bij huishonden is deze functie grotendeels verloren gegaan en daardoor kan het bij honden voor veel overlast zorgen, doordat het overvuld (de klieren worden niet voldoende geleegd, de vloeistof wordt dan dik en hard) of ontstoken (door overmatige bacteriegroei. Hierbij komt vaak gele/rode push vrij) is geraakt. of een abcesvorming (komt vaak voor na een infectie met flinke zwelling, bij doorbraak komt push vrij. Bij de Abcesvorming kan het zijn dat de hond zijn ontlasting niet meer op kan houden nadien, door beschadigingen aan zenuwen of spieren.

Meestal als een hond last heeft van zijn anaalklieren gaat deze sleetje rijden, en gaan ze rond de staart zitten likken en bijten, soms totdat het bloed. Honden kunnen zelf niet bij hun anaalklieren. De klieren kunnen overvuld of ontstoken raken.

Ook kunnen honden een aanaalklier-abses (steenpuist) krijgen. De anaalklier is dan ontstoken en het kliertje zit dan vol met pus. Wanneer het abces niet doorbroken is, is er naast de anus een zeer pijnlijke zwelling te zien, bij het wel doorbreken, ziet u een gaatje waar bloed en etter uit komt.

 

Diagnose

Bij een vreemde zwelling, of sleetje rijden, of jeuk bovenaan de staart, dan zou het kunnen zijn dat uw hond last heeft van anaalklieren.

 

Behandeling.

Een dierenarts kan deze uitdrukken van binnenuit in de anus. Het is niet erg prettig voor de hond. Meestal is het uitdrukken van het kliertje goed genoeg. Als het echt ontstoken is zal de dierenarts u iets meegeven voor de jeuk en irritatie. Anaalklier-abcessen worden open gemaakt en uitgespoeld, vaak met een roesje omdat het pijnlijk is.

Mocht na het uitdrukken van de anaalklieren maar kort helpen, dan is een operatie (weghalen) van de kliertjes de oplossing.

 

Copyright 2013 Jacqueline Bosch