Bijtwond bij honden

 

Het kan gebeuren dat twee honden vechten, soms zijn het bekende honden van elkaar, maar vaak zijn het vreemde honden van elkaar, een bijtwond is dan zomaar opgelopen.

Heeft een hond ruzie gehad, kijk dan heel goed waar de hond gebeten is, of nat is. Vooral met honden met lang haar heel belangrijk om zo snel mogelijk de hond te onderzoeken op bijtwonden, anders vind je de bijtwond niet gelijk. Zelfs een schaafwond bij een hond, kan een grote infectie worden. Bij een bijtwond/schaafwond is het heel belangrijk direct de dierenarts te raadplegen. De wond zal grondig schoongemaakt worden bij de dierenarts. De dierenarts heeft alle benodigdheden in huis om de wond grondig te reinigen.

Het kan zijn dat u uw hond grondig heeft onderzocht en niets heeft opgemerkt, en u een aantal dagen later een beurse plek ontdekt, een kneuzing, of gewoon een schaafwond. Ook hier moet je de wond gelijk even aan uw dierenarts laten zien.

Houdt een bijtwond altijd goed in de gaten, ook nadat deze grondig gereinigd is. Is de bijtwond inmiddels toch gaan ontsteken, laat uw dierenarts de wond dan behandelen. De behandeling bestaat dan veelal uit het open maken van de wond, de etter eruit laten lopen en schoonmaken. Zelfs een schaafwond kan binnen enkele dagen nog helemaal ontstoken raken.

Veranderd de wond van kleur (wordt blauw of zwart, krijgt zwarte randen of witte randen), van vorm (wordt dikker/hoger)  waarschuw dan uw dierenarts. Bij het zwart worden van de wond, betekend dat het vlees of de huid afsterft. Wordt de wond omringt met witte harde randen, dan kan het zijn dat het wild vlees is, dit wilde vlees moet weggehaald worden. Als de wond groter of dikker wordt, dan zit er meestal weer push onder in de wond en dan moet de wond opnieuw schoongemaakt worden.
 

Hierboven een wondje afgebeeld. Dit wondje is zo'n dag na het bijten ontdekt. Het was een blauwe plek met een schaafwond. Het duurde zo'n 2 dagen voordat dit een bult was. Zoals hierboven afgebeeld staat, zo zag het er uit na de 2de keer open snijden. Na zo'n 4 weken kwam er een witte rand om de plek heen, deze was hard. Dit was wild vlees. We hebben haar gelijk laten helpen toen we het wilde vlees ontdekten. Ze kreeg een anti-biotica kuur voor 10 dagen mee en de hechtingen mochten na 10 dagen weer verwijderd worden.

Bij een kleine ingreep kan je altijd aan je dierenarts vragen of het mogelijk is om een plaatselijke verdoving te geven. Dit is met name van belang voor honden die epilepsie hebben. Narcose kan een trigger zijn voor epileptische honden.
 
Copyright 2013 Jacqueline Bosch