Witfactor of Bont?

 

Hoe is een Sheltie met een witfactor te herkennen?

De witfactor is niet altijd zichtbaar, maar bij de meeste Shelties wel. Shelties met de witfactor zijn te herkennen aan het wit dat van de achterbenen oploopt tot of tot over de knien. Dit kan zijn aan de binnenkant of ook heel duidelijk lopend aan de buitenkant van de poten. Hierboven 2 afbeeldingen, n afbeelding van een sable (links) met de witfactor aan de binnenkant en aan de buitenkant van de achterbenen, en (rechts) een sheltie driekleur sheltie met de witfactor te zien aan de binnenkant en buitenkant van de achterbenen.

Het komt ook voor dat Shelties die geen witfactor hebben pups krijgen die bont zijn. Dit heeft echter niet met de witfactor te maken, maar met de Piebald Factor.
 

 

Hoe is een Bonte Sheltie te herkennen?

Een bonte Sheltie heeft overmatig wit. Een bontje is niet eenvoudig in een percentage te vatten, omdat de plaats waar het wit voorkomt bepaalt, of je te maken hebt met bont of niet. Stel een Sheltie met alleen een witte bef, voetjes en staartpunt + een witte vlek op de schoft, die is bont.

Een Sheltie met een brede witte bef, brede kraag, witte voorbenen en achter witte voetjes en een witte staartpunt, zonder zo'n witte plek, is niet bont. Het heeft te maken met het gen s, verantwoordelijk voor gevlekt zijn. (S is dus niet gevlekt), alhoewel aangenomen wordt dat er meerdere genen een rol bij spelen. Hieronder staat dit schematisch weergegeven.

Vroeger werd gehanteerd:

 

Type A: Heeft alleen een vrij grote witte borstvlek en eventueel witte voeten. Ong. 12 % wit.
Type B: Smalle kraag, vrij veel wit aan borst en de voorbenen, iets aan de achterbenen en de staartpunt, ongeveer 25 % wit.
Type C: Heeft een brede kraag die overloopt in het wit van de bef en voorbenen. Ook de staartpunt is wit. ongeveer 35 % wit.
Type D: Net als C + wit aan de onderkant van het lichaam. ongeveer 50 % wit.
Type E: Wit met wat gekleurde vlekken op het lichaam en een gekleurd hoofd. (Piebald). ongeveer 80 % wit.
Type F: Alleen een gekleurd hoofd, ongeveer 93 % wit.
Type G: Helemaal (100 %) wit.   Honden met witte vlekken in de kleur noemen we Skewbalds.
Type H:  Zou eventueel nog net door de beugel kunnen, alhoewel de hoeveelheid wit niet gewaardeerd zou worden. Foktechnisch biedt zo'n hond natuurlijk ook een probleem, aangezien wit de neiging heeft zich te vermeerderen als het niet ingedamd wordt.
Hoe ontstaan bontjes?

Bontjes ontstaan Bonte pups uit combinatie van 2 witfactor verervende Shelties.

Hebben bonte pups meer problemen dan andere pups?

Bonte pups die uit een "witfactor" combinatie komen zijn NIET minder gezond dan hun "normaal" gekleurde nestgenoten. Deze Shelties hebben alleen maar te veel wit voor de eisen van de Rasstandaard. Het bont kan variren van een witte vlek op de rug tot bijna helemaal wit zijn met een paar gekleurde vlekken op het lichaam verdeeld, of gewoon n vlek op de rug of kont.
 
Een voorbeeld van een "Witfactor" sheltie. Een hele mooie witfactor sheltie.
Deze sheltie valt onder groep E: van wat hierboven beschreven staat.
 

Er zijn puppen uit witfactor combinaties, maar daarnaast zijn er puppen uit blue merle x blue merle combinaties. In Nederland zijn combinaties als blue merle x blue merle zeer zeer ongewenst. De puppen die hier uit geboren worden, en wit of bont zijn, hebben meestal problemen met de gezondheid, de meest voorkomende problemen met witte of bonte puppen uit deze combinaties, is dat ze vaak problemen hebben met het gehoor en gezichtsvermogen. Veel van deze pups overleven de eerste paar weken niet.

 

Copyright 2013 Jacqueline Bosch