Braken

 

Wat gebeurd er bij braken?

Bij braken stuwt de maag voedsel door de slokdarm naar buiten. Bij het echte braken zijn de maag, slokdarm en strottenhoofd betrokken.

Je hebt ook passief braken of regurgitatie, dit is als het voedsel komt in de maag passief naar buiten. Hierbij zal een hond niet kockhalzen, bij het echte braken zal de hond wel kockhalzen.

Het braken op zich is geen ziekte maar een symptoom. Er zijn veel ziektes waarbij braken een symptoom is. Veelal komt braken voor bij een maagontsteking, of iets verkeerds gegeten te hebben. Verdere oorzaken kunnen zijn, maag-/darmproblemen, parasieten, lever of alvleesklierpoblemen, nierproblemen, infecties en dergelijke.

Bij een hond die blijft braken en voor langere tijd geen ontlasting heeft, ga dan onmiddellijk naar de dierenarts. Het kan zijn dat de darm gekanteld is, of dat er iets de darmen blokkeert. Wacht hier niet mee, als een darm langere tijd geblokkeerd is, zal de darm beginnen af te sterven. Raadpleeg onmiddellijk uw dierenarts en veelal wordt er dan een echo van de hond gemaakt. Het kan zijn dat een hond iets binnen heeft gekregen wat blijft steken in de darmen.


Behandeling

Vaak stopt braken vanzelf na één of enkele dagen.  Als het braken aanhoudt, of er bloed in het braaksel zit, moet u de dierenarts waarschuwen. Er zal dan na lichamelijk onderzoek waarschijnlijk wat bloedonderzoeken plaatsvinden, of andere onderzoeken.

Behandeling van braken is afhankelijk van wat er aan de hand is.
 

 

   
© Copyright 2013 Jacqueline Bosch