Diarree

 

Als de ontlasting dun of waterig is wordt er van diarree gesproken. Diarree kan ontstaan in de dikke darm of de dunne darm. Een diarree kan ontstaan door verkeerde voeding, voedselvergiftiging, een virus, parasieten, denk aan wormen of Giardia. Andere oorzaken kunnen zijn, maag en/of darmproblemen, ziekte van de alvleesklier en leverziekte.

Parasieten en wormen kun je uitsluiten door de ontlasting te laten onderzoeken op wormen en parasieten.

Symptomen

Sypmtomen bij diarree ontstaan uit een waterige of dunne ontlasting, dit gaat vaak gepaard met een verhoogde drang tot ontlasten. Soms heb je bij diarree bloedverlies, de ontlasting zal dan zwart van kleur zijn.

Bij diarree moet je nooit lang wachten om mee naar de dierenarts te gaan, diarree kan snel lijden tot uitdroging, zeker wanneer een hond zijn eten en water niet meer wil hebben. Diarree is meestal binnen drie dagen over, is dit niet het geval, raadpleeg dan de dierenarts.

Vooral pups zijn snel uitgedroogd. Dit uitdrogen kunt u voelen door het nekvelletje op te pakken en weer te laten vallen. Dit nekvelletje moet gelijk weer naar beneden gaan, valt het nekvelletje niet naar beneden, dan moet u zorgen dat u met spoed bij de dierenarts terecht kan. Dit betekend dat een hond uitgedroogd is.
 

Wat u kunt geven tijdens (langdurige) diarree:
- ORS - merknaam: Orisel (ook in andere merken te verkrijgen) ORS bevat water, natrium, Kalium, suikers en zouten, wat heel belangrijk is om uitdroging te voorkomen

- Barkblend - toevoegen aan het eten. Barkblend is een zeer fijn poeder van de bast van de Olm en Populier. Barkblend heeft een regulerende werking op maag en darmen en voorkomt hoge concentratie van maagzuren, bevorderd en verbetert de spijsvertering

- ISOGEL - dikt de ontlasting in.

- Bij langdurige diarree moet je zorgen dat je hond voldoende eiwitten binnen blijft krijgen
  * 1 gekookt eiwit (niet het eigeel) per dag bij het eten geven (uitgaande van een hond van 7-10 kilo) of
  * 1 flinke eetlepel hutenkase (Danone) over het eten doen
Deze twee producten bevatten veel eiwitten, zo kunt u een hond met ernstige diarree zijn eiwitten op peil houden. Doet u dit niet, krijgt een hond eiwit te kort en door het eiwit te kort zal de diaree niet meer stoppen. De darmen zijn eiwitten nodig om voedsel in de darmen nodig om het op te kunnen nemen in het lichaam.

Als uw hond langdurig aan de diarree is, zorg dan dat je het Natrium/Kalium gehalte in het bloed laat testen, om te kijken hoe het daarmee gesteld is, en ook is het verstandig om de hoeveelheid eiwitten in het bloed te laten testen.


Diagnose

Een diagnose is soms niet makkelijk vast te stellen, de dierenarts zal u veel vragen stellen, aan de hand daarvan zal zij bepalen wat zij belangrijk vind om te testen. Een veel voor de hand liggende test is een ontlasting onderzoek, op parasieten en bacteriŽn, bloedonderzoek, echoscopie, endoscopie, radiografie of een kijkoperatie.


Behandeling

Een diarree zal vaak vanzelf verdwijnen, indien er iets gevonden wordt bij bovenstaande onderzoeken, dan zal men maatregelen nemen.

 

© Copyright 2013 Jacqueline Bosch