Tandsteen &Gebitsverzorging

 

Veel gebitsafwijkingen worden veroorzaakt door tandplak. Als tandplak dik is dan komt het op het tandvlees komt ontstaat een ontsteking en een andere oorzaak van gebitsafwijkingen is cariės (gaatjes). Gaatjes komen weinig voor bij honden.

Tandsteen begint met een zacht laagje aanslag door voedselresten en speekselbestanddelen, dat op de tanden wordt gevormd. Herin slaan stoffen neer waardoor een harde laag geel tot bruine kleur tandsteen ontstaat. Dit is het verkalken. 

Meestal ontstaat de tandsteen eerst op de overgang van de kies naar tandvlees. Tandsteen kan een chronische ontsteking veroorzaken aan het tandvlees. Het tandvlees ziet er rood en gezwollen uit. Op het moment dat het laagje nog zacht is kan men het verwijderen door meerdere malen per dag te poetsen.
 
Tandsteen breid zich uit naar onderen, en komt daardoor het onder het tandvlees te zitten, hierdoor zal het tandvlees zich terugtrekken er volgt een ontsteking van het tandvlees en de hond zal uit zijn bek gaan ruiken. Door een ontsteking kan de wortel van de tand of kies aangetast worden of er kan een wortelabces ontstaan.
 
Meestal bestaat een behandeling van een ontsteking van het tandvlees door tandplak het uittrekken van de elementen die de overlast veroorzaken. Tevens wordt het gebit van de hond gereinigd, men haalt de overige tandplaque weg en zorgt er voor dat de tanden zo glad worden dat plak zich niet goed kan hechten. De tand wordt na de behandeling bedekt met een nieuw laagje kunst glazuur.

Natuurlijk is het altijd beter om tandsteen te voorkomen. Het is altijd beter om harde brokken te geven in plaats van zachte brokken of diner.  Ook kluifjes of botjes, hoefjes, flostouwen, zijn heel goed voor het gebit van uw hond, hoe meer de hond kauwt des te beter het gebit zich zal reinigen. En voor de Vers voerders is het verstandig af en toe eens wat lekkere botten te laten kauwen, bijvoorbeeld ene karkasje, of een kippennek. Veel vers gevoerde honden hebben schonere tanden dan brokkengevoerde honden. U zou dus ook kunnen kiezen om uw hond op vers voer te gaan zetten als hij veel tandsteen heeft.

Verder kunt u uw pup van begin af aan laten wennen aan tanden poetsen. Begin altijd met tandenpoetsen als het gebit nog gezond is. Dit kun je het best doen met een kindertandenborstel en speciale hondentandpasta wat bij de dierenspeciaal zaak verkrijgbaar is of je kunt een gaasje pakken en hier mee poetsen. Bij puppies is het niet echt nodig om al te poetsen, maar als je wilt dat je pup er al vroeg aan gewend is, dan is dit de beste methode. Laat je pup aan de tandenborstel wennen en zorg dat je m goed beloont na het poetsen en hij heeft zich netjes gedragen.

Het volledig voorkomen van tandsteenvorming is moeilijk. De ene hond heeft sneller tandsteen dan de andere. Invloed op tandsteen kunnen hebben het soort voer wat men voert. Maar ook onbekende factoren kunnen meehelpen aan tandsteenvorming, denk hier bij aan mogelijke erfelijke aanleg en speekselsamenstelling. Hard voedsel is altijd het beste, daarnaast kun je ze laten kauwen en flostouwen geven (nooit zonder toezicht). En 2 a 3 maal per week poetsen geeft uw hond een goed sterk en gezond gebit.

Tandenpoetsen is de beste manier om het gebit van uw hond gezond te houden. Honden die een gezond gebit hebben, hebben ook geen slechte adem. Een gezond gebit, draagt ook bij aan de algehele gezondheid van uw hond
 

Tips voor gebitsverzorging


1. Begin altijd met poetsen als het gebit nog gezond is 

  Des te jonger u begint met poetsen des te beter, op dit moment leert een jonge hond er aan wennen en is het geen probleem om in zijn oudere leven verder te poetsen. Als een hond gebitsproblemen heeft zoals slechte adem, tandsteen, tandvleesontsteking, beschadigde tanden, dit leidt vaak tot een heel gevoelig gebit voor de hond. 

Hiernaast afgebeeld een gezond en schoon gebit, om mee te beginnen2. Gebruik altijd een goede tandenborstel en hondentandpasta 

Het beste kan je te werk gaan met een goede tandenborstel, bijvoorbeeld een kindertandenborstel of een elektrische tandenborstel. Of bij de dierenarts zijn complete tanden verzorgingssets voor uw hond te verkrijgen. Ook wordt er vaak aanbevolen om wattenstaafjes of gaasjes te gebruiken, maar deze middelen zijn veel minder effectief als een tandenborstel. Met een tandenborstel haal je de tandplaque weg, maar ook haal je de tandplaque onder het tandvlees en de ophopingen tussen de tanden zijn met een tandenborstel te bereiken.Ook voor een hond geld, dat je de tandenborstel op tijd moet vervangen. Gebruik voor een hond een zachte tandenborstel, hierdoor wordt het tandvlees niet zo snel beschadigd. Gebruik altijd een speciale hondentandpasta, en geen mensen tandpasta. Een hond kan niet spoelen en zal de tandpasta met fluoride doorslikken, dit kan vervelende gevolgen hebben. 
De hondentandpasta's zijn uitgerust met een heerlijke smaak, zoals bijvoorbeeld kip. Een hond zal makkelijker accepteren als je zijn tanden gaat poetsen. 


3. Blijf het tandenpoetsen herhalen en beloon de hond goed als hij het prima heeft toegelaten.
Laat een hond goed wennen aan het tandenpoetsen en zorg ervoor dat de de handelingen blijft herhalen. Als je een hele tijd niet poetst bij de hond, zal de hond niet meer gewend zijn aan tandenpoetsen en dan moet hij het weer helemaal opnieuw aangeleerd worden.


Wat te doen als uw sheltie al tandplaque heeft?

Als je een oudere hond hebt en hij heeft al tandplaque, kan je met hem naar de dierenarts gaan om de dikste tandplaque te laten verwijderen. Ook een oudere hond kan je leren om te wennen aan tandenpoetsen, het kan soms alleen wat moeilijker zijn om een oudere hond dit aan te leren. Mocht een hond niets gewend zijn, leer hem dan eerst tandjes kijken. Gewoon zijn lip optillen en even in zijn bek kijken, als hij dit goed onder de knie heeft en het accepteert, kun je verder gaan met de oefening. Laat de hond aan de tandenborstel snuffelen, waar je al een laagje tandpasta op hebt gedaan. De hond zal dit interessant en lekker vinden. Ga daarna langzaam proberen of je kan poetsen. Om het tandplaque af te laten breken, kan je ook na het poetsen een laagje tandpasta aanbrengen op het gebit, als je dit laat zitten, breekt de tandplaque op den duur af.

In de handel zijn ook scalers te verkrijgen, om het tandsteen te verwijderen. Hiermee moet je heel voorzichtig zijn, want met een scaler kan je het glazuur ook verwijderen. Mocht je dit niet aandurven laat je dierenarts de tandplaque verwijderen.

Verschijnselen die kunnen duiden op een tandziekte: 
* Eetproblemen
* Slechte adem
* Speekselen
* Zwelling van de huid, tussen neus en ogen, onder de ogen en of kin of van de kaak
* Weigeren bij het eten van harde brokken
* Bindvliesontsteking
* Eetproblemen
* Karakterverandering (futloos) 


Onderzoek

Onderzoek de bek goed. Door de snuit van de hond beet te pakken, zorg dat de bek van de hond goed gesloten is. Schuif de bovenlip voorzichtig omhoog. Het tandvlees en de gebitselementen zijn zichtbaar.


Hoe ziet gezond tandvlees er uit?

 

Gezond tandvlees is glad en glimt en is stevig, paars van kleur en is vrij van vuil. Sommige honden hebben pigmentvlekken op hun tandvlees, lippen, tong en het verhemelte. Dit is deels kenmerkend voor sommige rassen en een heel normaal verschijnsel.

 

Hoe ziet ziek tandvlees er uit?

Ziek tandvlees is ruwig, dof, rood of bloederig. Tandvlees kan ook al teruggetrokken zijn. Dan is een deel van de tand-  of kieswortel zichtbaar. Als het tandvlees gezwollen is dan duidt dit meestal op gebitsproblemen.

Hiernaast een afbeelding van geļrriteerd tandvlees

 
 
Het poetsen op zich

* Het beste kan je gaan poetsen als je hond zit. 
* Laat een hond eerst aan de borstel met tandpasta ruiken en likken
* Stel een hond altijd eerst op zijn gemak, smeer eerst wat tandpasta aan je vinger en ga dan langs de tanden van je hond, zo kan hij/zij er aan wennen
* benader een hond van de zijkant
* Schuif daarna de lip omhoog
* Poets de tanden altijd met een draaiende beweging
* Masseer het tandvlees ook altijd met een draaiende beweging
* Als laatste beweeg de tandenborstel van boven naar beneden (boventanden en kiezen), zo poets je het vuil van de tanden en kiezen af, niet alle vuil is met het blote oog te zien. 
Jong geleerd is oud gedaan!
 
Geeft u uw hond alleen vers vlees, verse botten en gedroogde snacks van vlees, bullepezen, pensstaafjes, kippenvleugeltjes, dan zult u waarschijnlijk zijn hele leven een wit gebit aantreffen.


Meer pagina's die over het gebit gaan zijn:

** Ontwikkeling gebit
** Het gebit & Gebitsproblemen
** Gebitsproblemen bij Shelties


 
 
© Copyright 2013 Jacqueline Bosch