Hot spots

 

Wat is een Hot Spot?

Hotspot is een acute natte pyodemie of nattend eczeem. Een hotspot is een snel optredende, oppervlakkige huidinfectie. Het begint meestal met een ronde plek, die opgezwollen en etterig is. Het is een plek waar veelal geen of weinig haar op zit. De plek jeukt, hierdoor gaat een hond likken en bijten, de plekken kunnen hierdoor in een paar uur heel ernstig en groot worden.

Bij deze hond is de hotspot te herkennen aan een roestige kraag, de witte kraag bevat een soort (rode) roestige gloed. Als de vacht er zo uitziet, kun je het best even kijken of er inderdaad sprake is van een hotspot.

 

Als je de haren opzij doet, zie je een natte plek, met rode randen om de plek. Deze plek bevat vrijwel geen haar meer, door de ontsteking die ontstaan is.
Als de hotspot al zo gevorderd is, is de beste remedie kaalscheren. De plek moet ruim kaalgeschoren worden, zodat er niet nog delen zijn, die al aan het ontsteken waren. Je moet zorgen dat de huid en vacht er omheen nu droog blijft. De plek mag niet meer gewassen worden.
De hotspot is kaalgeschoren, nu kan de genezing beginnen. Voorheen moesten we Keshia altijd wat extra's geven zodat de huid kon genezen, eerst hebben we enkele anit-biotica-kuurtjes gegeven, dit was een langdurige geschiedenis en totaal verwoestend voor Keshia, daarna hebben we het eens homeopathisch geprobeerd met weerstand. Dit was ook een lange periode van medicijnen.

Sinds Keshia op vers vlees staat is het heel simpel. We scheren Keshia en het geneest vanzelf. We hebben het heel goed gecontroleerd of alle hotspot plekjes geschoren waren en inmiddels 3 weken verder is het al genezen!
 

Oorzaken:

Een hotspot kan verschillende oorzaken hebben. Er zijn oorzaken bekend als warmte, dit wordt ook wel vachtbroei genoemd. Vachtbroei komt meestal voor bij honden met heel veel haar. Honden die een hele dikke vacht hebben, zodat de huid niet kan ademen.  Onder de dikke bos haar begint het te broeien, daardoor raakt de huid ontstoken. Het is verstandig om een hond die veel zwemt goed droog te maken na het zwemmen en niet nat door te laten lopen. En als je hond een dikke vacht heeft en door de warmte ontstaan er hotspots, dan is het belangrijk om in de gaten te houden wanneer er hotspots ontstaan. Dan kun je er direct wat aan doen. Als een hond hotspots heeft en de huid geneest moeilijk kan je de hond weerstand van Mac Samuel geven ter ondersteuning totdat de huid helemaal genezen is. Voordat de haren terug zijn, dat duurt wel even. Met een jaar zie je nog steeds verschil in de kale plek (bij langharige honden).

Hotspots kunnen ook ontstaan door een vlooien- of voedsel allergie. Als er sprake is van een allergie, dan treden de hotspots meestal ook op de buik. Hotspots kunnen ook een reden zijn om je hond te laten controleren op een Schildklierafwijking. Honden met een Schildklierafwijking kunnen ook vaak hotspots vertonen. Dit wil niet zeggen dat alle honden die hotspots hebben gecontroleerd moeten worden op Schildklierafwijking. Als je hond heel veel vacht heeft, dan zou dit de oorzaak kunnen zijn, als je sheltie veel zwemt (zomers en winters) zou dit de oorzaak kunnen zijn, heeft je hond vlooien, dan zou dit de oorzaak kunnen zijn. Maar het kan ook zijn dat je hond allergisch is. Ook kan een hond zich vervelen en zich hierdoor haren uit beginnen te trekken, hierdoor raakt de huid geÔrriteerd en ontstoken. Maar ook door insectenbeten kunnen er hotspots ontstaan.

Ook tekenbeten kunnen hotspots veroorzaken. Een hond wordt gebeten door een teek, dat begint te jeuken, de hond gaat krabben, likken of bijten op deze plek. Binnen een uur is er een natte plek ontstaan. Hetzelfde kan gebeuren met een oorontsteking of oormijt, deze kunnen ook de oorzaak zijn van een hotspot.

Het is ontzettend belangrijk als uw hond hotspots heeft om te kijken wat de oorzaak van deze hotspots zijn. Hotspots moeten dagelijks verzorgd worden. In geval van vlooien allergie, moet je hond regelmatig met een vlooien middel behandeld worden. Een goede hygiŽne zorgen er voor om de huid en vacht in goede conditie te houden. In geval van een voedselallergie is het belangrijk je hond over te zetten naar vers vlees of hypo allergeen voer. Voor de genezing van de huid en voor de jeuk vermindering kunt u Homeopathische producten gebruiken. Iets wat wij gebruiken bij hardnekkige hotspots, hotspots die niet zomaar over zijn, zijn te behandelen met weerstand van Mac Samuel. Daarnaast zorgen dat de vacht kan ademen, de vacht dagelijks luchtig doorkammen. De hotspots moeten schoon en droog gehouden worden, de haren rondom moeten weggeknipt worden en de plekken moet men desinfecteren met een wondspray. Mocht uw hond dan nog jeuk houden, kan men de plek nog insmeren met huidolie om de jeuk weg te nemen.

 

 

© Copyright 2013 Jacqueline Bosch