Oud worden met gebreken

 

Oud worden komt met gebreken. Honden kunnen net als mensen gebreken krijgen, hieronder worden er een aantal genoemd.
* arthrose (gewrichtsproblemen),
* slechter zien en horen
* nierproblemen
* niet meer zindelijk zijn
* tumoren (of vetbultjes)
* vermageren
* verminderde hersenfunctie (dementie)Symptomen bij een hond met artrose


De oudere hond met artrose zijn: minder actief, ze kunnen moeilijker in de benen komen, bij het beginnen van lopen zijn ze stijf, naarmate dat ze wat verder lopen, gaat het beter. Uitingen van pijn.

De slijtage kan in alle gewrichten voorkomen, zowel in voor- als achterpoten en in de rug. Honden met pijn, luisteren vaak minder en komen niet zo snel meer naar je toe als je ze roept. Ze gaan hun eigen gangetje en eigen tempo. Soms gaan ze liggen onder de wandeling. Ze zijn vaak niet zo enthousiast meer als ze gaan wandelen. Ook zijn honden wel eens humeurig als ze pijn hebben, dat ze zo van zich afsnauwen.

Door een onderzoek bij de dierenarts kan je er achter komen of je hond artrose heeft. Er zijn veel middeltjes op de markt om de gewrichten soepel te houden. Onze oudere honden hebben veel baat bij Glucosamine/Chondroitine & MSM.

 

Symptomen bij slechter zien en horen

Oudere honden die slechter kunnen zien, lopen vaak op hun gevoel achter je aan. Soms lopen ze wat dromerig een andere straat in/ of ze nemen per ongeluk een ander wandelpad. Oudere honden kunnen ook schrikachtig worden. Bijvoorbeeld als je kort langs hen loopt. Of dat ze ineens schrikken van iets waar ze nooit bang voor waren.

 

Symptomen bij nierproblemen
* honden krijgen minder eetlust
* meer drinken en plassen
* slechte adem
* vermageren
* overgeven en/of diarree
* lusteloos of zwak

Door middel van een bloedonderzoek de Creatinine  en Ureum worden in het bloed gemeten, kunnen ze zien of er nierproblemen zijn.Hartproblemen bij een oudere hond

Symptomen

* honden met een hartprobleem hebben minder uithoudingsvermogen en zijn sneller vermoeid
* hoesten voornamelijk na rust of tijdens rust
* vermageren of juist een dikke buik, doordat ze vocht vasthouden

Bij hartpatiŽntjes wordt er gekeken naar de slijmvliezen van mond en ogen. Bij een gezonde hond is dit roze. Bij een hartpatiŽntje kan het slijmvlies roder of bleker zijn. De CRT (capillary refill time) is verlengd bij hartpatiŽntjes, dit kan je testen door op het slijmvlies van de wang te drukken, het ingedrukte plekje moet binnen een seconde weer roze worden.
Bij een onderzoek wordt er geluisterd naar het hart, de frequentie is hierbij heel belangrijk (het aantal slagen per minuut) maar ook bijgeluiden en de regelmatigheid van het hart zijn belangrijk. Longen worden beluisterd. De pols moet goed voelbaar zijn en moet krachtig zijn en in overeenstemming met het hartritme.

Hartpatientjes kunnen een heel zwakke pols hebben, die amper meetbaar is. 

Als honden vocht vasthouden in de buik kan een dierenarts dit meten door de omvang van de buik te beoordelen. Voor verdere hartonderzoeken kan je een rŲntgenfoto maken, of een echo en een ECG (elektrocardiogram).Medicijnen

Voor honden waarvan blijkt dat ze een hartprobleem hebben, deze kunnen veelal een geschikt medicijnen krijgen zodat de klachten verminderen. Het hart moet goed ondersteund worden en men moet voorkomen dat het hart nog meer achteruit gaat

Ook voor hartpatiŽntjes geldt dat een goede voeding een ondersteunende factor kan geven. Wij hebben onze 11 jarige Keshia op vers vlees gezet. In 2005 had Keshia heel veel last van benauwdheid, hoesten, vocht achter de longen, ze was lusteloos. Allereerst zijn we naar de dierenarts gegaan en kregen vochtafdrijvers mee, ze had vocht achter de longen. Dit werd naarmate de tijd verstreek erger. Ze moest meer vochtafdrijvers hebben. In maart 2006 ging het slecht met meerdere van onze shelties, waaronder Keshia. Ze hoestte haar longen uit het lijf, de hele dag door. Zelfs met de vochtafdrijvers erbij. In maart 2006 hebben we al onze shelties over gezet naar vers vlees en vanaf dat moment zagen we een sterke verbetering. Het hoesten werd steeds minder totdat het amper nog voorkwam. Ze krijgt inmiddels geen vochtafdrijvers meer, ze hoest amper nog. Alleen na een lange nacht slapen, kan ze wel eens een hoestje geven. Maar dan is het een kort licht hoestje. Keshia is fitter en actiever en ook nog eens heel veel afgevallen. Keshia krijgt reguliere hartmedicatie en daarnaast nog een homeopathisch middel om het hart te ondersteunen. Keshia is allergisch voor het medicijn wat bij haar hartkwaal past, vandaar dat ze nu gecombineerd medicijnen krijgt voor het hart.

 

 
© Copyright 2013 Jacqueline Bosch