De oudere hond

 

Helaas gaat de tijd altijd te snel, voordat je het weet is je hond oud. Helaas worden honden niet zo oud als mensen. Sommige rassen zijn met 8 jaar al oud en andere rassen kunnen makkelijk 12 of ouder worden.

Als kenmerk van oud worden bij honden wordt vaak een grijzer wordende snuit gezien. Maar er zijn veel meer kenmerken van ouder worden bij de hond. Langzaam aan begint een hond langer over zijn wandeling te doen, hij/zij treuzelt wat, ze willen niet meer rennen, blijven overal aan snuffelen en lopen langzaam, ook als je ze roept.. Thuisgekomen na de wandeling zijn ze echt moe en vallen meestal meteen in slaap. Laat een oudere hond slapen, slaap is heel belangrijk voor ze!

Oudere honden kunnen gaan grommen, dit kan een uiting zijn dat ze met rust gelaten willen worden.
 
Een hond op leeftijd, die minder gaat bewegen kan ook minder eten. Bij brokken kijk je dan naar de eiwitten en voedingsstoffen in het voer, maar bij KVV (Kompleet Vers Vlees) pas je de behoefte aan. Wij vullen bij de oudere honden als ze minder gaan bewegen het vlees aan met gekookte groente, een groente vult goed, ze hoeven dus geen honger te lijden.

Je moet altijd in de gaten houden, hoe actief is mijn hond nog, blijft de hond op gewicht met de hoeveelheid die hij te eten krijgt, dan is het niet nodig om al over te schakelen op senior voeding (in brokken) of op een lichter verteerbare voeding met minder vetten in de verse voeding. Je moet pas de voeding aan gaan passen, als je ziet dat de hond dikker wordt, omdat ze niet meer zoveel bewegen.

Verstandig is bij oudere honden, als je iets niet vertrouwd, laat dan meteen even je dierenarts er naar kijken. Let goed op het eet en drinkgedrag van uw hond maar ook het plasgedrag en de ontlasting is van belang. Hieraan kan je veelal zien of er iets mis is met je hond.

Honden die op latere leeftijd (of jonge leeftijd) last krijgen van Atrose, Spondylose, die kun je met een gerust hart zetten op Glucosamine/Chondroitine, te verkrijgen bij alle drogisten. Daarnaast gebruik ik bij mijn spondylose honden nog het middel MSM. Tegenwoordig kan je ook al Glucosamine/Chondroitine & MSM in 1 verkrijgen. Er zijn veel homeopathische middelen die een hond kunnen ondersteunen bij hun klachten, vraag er eens naar bij een homeopatisch dierenarts. Sommige dierenartsen maken zelf al veel gebruik van homeopathie, maar helaas nog lang niet alle dierenartsen zijn overtuigd van de werking van homeopathie.

Honden zullen naarmate ze ouder worden anders gaan lopen. Als ze problemen krijgen met de gewichten, zullen ze proberen de pijnlijke pootjes proberen te ontzien. Hier een duidelijk voorbeeld, van bovenaan twee shelties zonder gewrichtsproblemen en onderaan een oudere sheltie met gewrichtsproblemen, door voorover te lopen en haar hoofd laag te houden, probeert ze haar pijnlijke pootjes te ontzien. Maar toch vind ze het leuk om nog een klein stukje te wandelen.
 
 


Een ouder wordende hond zal langzamer gaan lopen, zal meer gaan snuffelen, ze zullen op den duur niet meer zo ver kunnen wandelen en ga niet te snel. Dit hoort allemaal bij het ouder worden. Pas de wandelingen aan voor de oude hond, of zorg ervoor dat ze toch meekunnen op de wandeling. Er zijn tegenwoordig genoeg manieren om een oudere hond mee te nemen op een lange wandeling. Middelen die wij gebruikt hebben zijn een buggy voor kinderen, een kinderwagen, een rugzak en tegenwoordig mogen de oudere honden bij ons op lange wandelingen in de doggyride.

Hiernaast 2 oude shelties afgebeeld. Onze Keshia is hartpatientje en heeft in de zomer moeite met lopen met warme dagen en rechts zit Kalin, ze kan moeilijk lopen. Samen genieten ze van de wandeling!
   
Betrek de oudere honden altijd in hun leefgewoonten die ze ervoor ook hadden toen ze jong waren. Heeft een hond altijd naar een hondenschool gegaan, doe dat ook als hij ouder is. Houdt de oudere honden sociaal.
Copyright 2013 Jacqueline Bosch