Pijn bij honden

 

Pijn bij honden

Honden voelen net als mensen pijn. Pijn ontstaat er in het lichaam, als er iets beschadigd raakt. Doordat er iets beschadigd is, treedt er onmiddellijk een reactie op, die er voor zorgen moet dat de schade beperkt blijft. Als er een botbreuk plaatsvindt maakt het lichaam zeer snel chemische stoffen, om de schade beperkt te houden. De zenuwen worden geprikkeld door de stoffen en dit wordt naar de hersenen verzonden. De pijn zorgt er voor dat de hartslag wordt verhoogd en een hond zal sneller gaan ademen. Er worden allerlei stoffen aangemaakt die het lichaam die zorgen voor een sneller herstel.  Een hond die pijn heeft, moet door blijven gaan. Doordat de hond pijn heeft wordt de stofwisseling in het lichaam versneld zodat de genezing versneld wordt, in de natuur zou een hond die gewond is zich daardoor beter kunnen verdedigen. Er treedt meestal stress op als gevolg van pijn. Pijn van korte duur kan soms gunstig zijn, maar als de pijn lang duurt, wordt de stress chronisch en dit kan nadelige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld verminderde voedselopname, verminderde werking van het afweersysteem en daardoor kan het genezen belemmerd worden.

Het prikkelen van de zenuwen wordt minder omdat er continu pijnprikkels komen, daardoor wordt het sein naar de hersenen ook minder. De pijn kan niet helemaal weggehaald worden, maar kan wel verminderd worden met pijnstillers, dit mag echter maar van korte duur.

Pijn is iets wat soms ondraaglijk is. Er zijn toch mensen die denken dat dieren/honden geen pijn voelen. Vaak hoor ik zeggen, dat je bij een hond de nagels wel zo kort mogelijk kunt knippen. Want dat is handig, minder onderhoud. Ook denkt men dan dat je gerust de nagels zo kort kunt knippen, dat je in het leven zit, want je kunt het bloeden immers stoppen door de nagel dicht te branden, met een of ander spul. Natuurlijk kan het een keer per ongeluk voorkomen. Vergeet niet dat als u zich in het leven komt tijdens het nagelknippen, dan doet dit dagen pijn. En dit duurt geen dag, maar de pijn kan wel een week aanhouden. Dit is ook zo bij een hond.

Als je een oudere hond hebt, en die begint ineens te happen naar jou en je hond heeft dat nog nooit eerder gedaan in het verleden. Laat je dierenarts dan eerst naar een Psychisch probleem zoeken en daarna naar een mentaal probleem of een trainings probleem. Grommen en happen omdat je per ongeluk een plaats raakt en je dan zou het wel eens kunnen dat je hond daar op die plek pijn heeft. (en het kan ook betekenen, "Raak me daar niet aan!")

Het is altijd te herkennen dat een hond pijn heeft. Een hond zal zich anders gaan gedragen. Soms kunnen de kleine aanwijzingen al een teken zijn van grote pijn. Honden kunnen ons helaas niet vertellen wat ze voelen - althans niet in woorden. Het enige wat we kunnen doen, is kijken hoe een hond zich gedraagt. Gedragingen vertellen ons veel. Als een hond mank loopt en anders nooit, kan dit een teken van pijn zijn. Of krabben bijvoorbeeld, het kan jeuk zijn maar kan ook pijn zijn.

Andere tekenen van pijn zijn:
* Mank lopen
* Krabben
* Likken op één plek
* Ongewone mondbewegingen
* Blijven gapen
* Voorkeur geven aan
* Het hoofd draaien en kijken naar een een plek op het lichaam.
* In rondjes rennen
* Onevenwichtige bewegingen
* Happen naar mensen/honden
* Moeite met opstaan en gaan liggen
* Met tegenzin de trap oplopen of met tegenzin in de auto springen (zijn meestal oudere honden)
* Hijgen, zonder duidelijke reden
* En soms hebben ze een droevige blik in hun ogen of vreemde uitdrukking in hun gezicht
* Het niet meer in de benen willen komen
* Levenslust verdwenen, stilletjes

We zullen een hond nooit zien huilen of verbaal een uiting zien geven van pijn. We moeten letten op de tekenen die hij/zij geeft. Wacht nooit te lang als je denkt dat een hond pijn heeft, ga naar de dierenarts en probeer uit te vinden waar de pijn vandaan komt. 

 

© Copyright 2013 Jacqueline Bosch