Sneeuw & Vrieskou

 
 
 
Sneeuwklompjes
 

Spelen en of wandelen kan vervelend zijn voor shelties met lange haren. De sneeuw gaat aan de haren kleven, en tussen de voetzooltjes aan de haren zitten. De sneeuwklompjes bevriezen en dit is heel pijnlijk als ze de pootjes weer neerzetten. Ook de voetjes van een Sheltie kunnen bevriezen, dit is een pijnlijk gebeuren. Wij zorgen er 's winters altijd voor dat onze Shelties tussen de voetzooltjes kort geknipt zijn, maar dat wil nog niet zeggen dat de sneeuw zich niet gaat hechten tussen de pootjes. Hiernaast de twee zusjes Prudence en Phoebe, Prudence heeft sneeuw tussen de voorpootjes & Phoebe heeft sneeuw tussen de achterpoten, dit proberen ze er zelf tussen weg te halen tussen het spelen door. Als je de haren kort houdt, heeft de sneeuw minder kans om aan de haren te blijven plakken. Tijdens wandelingen controleren we geregeld de voetjes, op sneeuwklompjes, die laten we even tussen onze vingers smelten en dan lopen we weer verder.

Je kan ook vaseline aan de pootjes smeren, maar dat is voor langharige honden bij veel sneeuw meestal minder effectief.

De sneeuwklompjes gaan echter overal aan vastzitten bij honden met lange haren, zoals bij de shelties. IJsklompjes onder de buik, aan de lange haren aan de voorpoten en aan de achterpoten zijn geen uitzondering. 

 
 
Bij Sneeuw boven de 20 cm, is er weinig meer aan vaseline te smeren aan shelties. Want de meeste shelties zitten dan met hun buik in de sneeuw. Deze klonten, moet je tijdens de wandeling steeds verwijderen, binnen 5 minuten zitten ze er bij de meeste shelties weer. We hebben van alles geprobeerd, zelfs babyolie in de hele vacht, bovenstaande was het resultaat.
  Grote honden hebben veel minder problemen met sneeuw. Wel kunnen deze ijsklontjes tussen de voetzooltjes krijgen, dan moeten deze ook verwijderd worden.

Bij grote honden heb je niet zoveel omkijken in de hoge sneeuw.
 
   
Sneeuwschuiven met je neus of lekker spelen in de sneeuw, de andere gaat weer rollen in de sneeuw. En weer een andere blijft net zolang staan totdat ze lijkt op een sneeuwpop.
   
Maar natuurlijk brengt sneeuw niet alleen problemen, de meeste honden spelen meer dan ooit. En ze vermaken zich prima in de sneeuw.

 

 
 
 

Sneeuw eten

Onze Shelties worden vaak dol als ze sneeuw zien dit vinden ze heel leuk. Enkele van onze Shelties gaan sneeuwschuiven met hun bek. Sneeuw eten kan door de temperatuur van de sneeuw snel maag/darm problemen bij een hond opwekken. Door de koude sneeuw kunnen ze gaan overgeven en aan de diarree komen. Veelal honden die geen sneeuw zijn gewend gaan sneeuw eten. 

 
   
Pups in de sneeuw

Er zijn veel mensen die twijfelen of een pup wel in de sneeuw mag spelen. Je ziet vaak dat mensen erg voorzichtig zijn met hun pup, sommige mensen die een pup in de winter krijgen, laten hun pup in het achterhuis hun behoefte doen, omdat ze het te koud vinden voor de pup buiten.

Pups mogen gerust buiten in de sneeuw, zolang ze maar in beweging blijven. Zijn pups moe en bewegen niet meer volop, dan moeten ze naar binnen. Tijdens een wandeling geldt hetzelfde, wandelen is goed voor de pups. Ga niet te lang wandelen in de sneeuw, zodat ze door en door koud worden. Tegenwoordig kan je ook jasjes kopen voor pups. Maar ik vind dat je een pup zo natuurlijk mogelijk moet op laten groeien. Als ze moe zijn van het spelen, dan in huis. Zijn ze weer fit om te spelen kunnen ze weer eventjes in de sneeuw spelen. 

   
Oudere honden in de sneeuw

Voor oudere honden geldt eigenlijk hetzelfde als voor pups. Laat ze zolang ze in beweging zijn, lekker buiten in de sneeuw, maar als ze moe worden, haal ze dan naar binnen, zodat ze geen kou vatten. Oudere honden kunnen een longontsteking oplopen of bronchitis en als ze artrose hebben, dan wordt het pijnlijk aan de gewrichten.

Het komt soms voor dat een oudere hond, die hartpatiŽnt is, eigenlijk altijd te koud is, geef zo'n oudere hond meteen een jasje, die lekker warm is, zodat ze tegen de kou gewapend zijn. Vooral hartpatiŽntjes en schildklierpatiŽntjes hebben het vaak koud, ook al is het niet koud, bij deze oudere honden is het plezierig om te zorgen voor een extra jasje op hun oude dag.
   

Van warm naar koud

Meestal als de kou in het land komt, gaan de kachels aan. Wij zorgen er altijd voor dat onze honden niet tegen de verwarming kunnen liggen. Er worden geen manden tegen de verwarming geplaatst, want als een hond er in gaat liggen en hij gaat vanuit zijn warme mand die tegen de kachel stond, naar buiten, dan is hij niet tegen de kou bestendig. Zorg er altijd voor dat een hond niet voor de kachel ligt alvorens hij een lange koude wandeling gaat maken.

   
Zout op de wegen

Dun behaarde honden, of honden met dun behaarde plekken kunnen een allergische reactie krijgen van het strooizout die op de wegen gestrooid wordt met winters weer. De gevoeligste plekken zijn de voetjes en de balzak, deze kunnen jeukerig en rood worden. Maak buik en andere dun behaarde delen met een vochtig lauw doekje schoon en droog het na met een handdoek. Er zijn ook honden die het strooizout na de wandeling van hun poten likken, omdat strooizout bijt aan de poten. Was de pootjes goed na de wandeling. Laat de honden niet de poten schoonlikken, want strooizout is nu eenmaal zout, en zout kan gevaarlijk zijn als ze dit aan een te veel binnenkrijgen.

Let op met oudere honden, of honden met gewrichtsproblemen met  koud weer, deze honden zijn wat stijver en kunnen sneller wat oplopen. Deze oudere sheltie, mocht altijd een deel van de wandeling meelopen, tussendoor ging ze altijd in de rugzak. Zo kon ze uitrusten en daarnaast is het lekker warm!
   
 
© Copyright 2013 Jacqueline Bosch