Verlatingsangst &
Niet alleen thuis kunnen zijn

 

Wat is verlatingsangst?

Honden zijn van oorsprong uit, net als hun voorgangers de wolven, zijn roedeldieren en ze zijn niet gewend om alleen te zijn. Op het moment dat een hond voelt dat hij/zij gescheiden raakt van de groep ontstaat er opwinding. 

Bij ons is het Kalin die in het begin heel erg last heeft gehad van verlatingsangst. Op het moment dat ze zich alleen voelde werd ze onrustig en begon ze te janken. Het janken is een gedrag van communiceren, zo proberen ze contact te houden met de rest van de groep.  Dit is natuurlijk gedrag van wolven in de vrije natuur. 

 

Welke klachten kunnen er zijn?

Een hond met verlatingsangst kan één of meerder symptomen hebben. Ze kunnen gaan janken, blaffen, slopen, overgeven en/of onzindelijk worden. Ook kunnen ze anorexia, depressie, plotselinge diarree, overmatig speekselen of hijgen, dwangmatig likken en een verminderde activiteit vertonen.

 

Oorzaak verlatingsangst

De oorzaken van verlatingsangst kunnen zijn een traumatische ervaring of herplaatsing. 

Een andere oorzaak kan zijn dat de hond het niet goed aangeleerd is als pup. 

Als een hond bij de fokker vandaan komt, wordt er nog als eens geadviseerd om de hond meteen de nacht alleen door te laten brengen. Dit is een achterhaald advies. Veel beter is het om de pup de eerste dagen te laten wennen aan zijn omgeving en hem/haar in een bench naast het bed te plaatsen. Of een andere manier is om de eigenaar een paar nachten naast de pup te laten slapen. Een pup kan er langzamerhand aan wennen dat een eigenaar niet altijd aanwezig kan zijn, dit kan je overdag gaan oefenen met je pup. Leer de pup aan dat je iedere keer even een paar minuutjes de kamer uitloopt, zo leert de pup langzamerhand dat het baasje of het vrouwtje steeds weer terug komt. Het aanleren van alleen zijn moet je de pup leren voor de 12de week, dit is in de eerste socialilseringsfase.

Een eigenaar kan de hond dit ook aangeleerd hebben. Dit noemen we dan aangeleerd gedrag. Dit komt door de onervarenheid van de eigenaar. Als de hond piept, zet de eigenaar de deur open. De pup leert al snel, als ik lawaai maak, komt het baasje snel terug.

Als een hond te weinig beweging krijgt kan de hond ook verlatingsangst vertonen. Krijgt een hond te weinig beweging en kan hij zijn energie niet kwijt, dan gaat hij dingen slopen als je weg bent.

Als je een hond te lang alleen thuis laat, bijvoorbeeld elke dag 6 uur alleen thuis laten. Dan krijgt een hond onvoldoende sociaal contact en afleidende prikkels, en hierdoor ongewenst gedrag kunnen ontwikkelen. 

Een jonge hond die op zoek is naar spelgedrag. Spelenderwijs kan hij alles gaan slopen als zijn baas niet thuis is. Vooral tijdens het wisselen, als ze overal in willen bijten kan dit ongewenst gedrag veroorzaken.

Territoriale Agressie: Een hond ziet het vaak als zijn taak om het huis te verdedigen. Iedereen die langs het huis loopt, wordt op geblaft, zo verdedigen ze het huis op het moment als de baas van huis is.

Algemene angst voor geluiden en gebeurtenissen. Als de baas weg is en een hond is bang voor bijvoorbeeld onweer, dan kan de hond gaan janken.

Stressige aangelegenheden of verhuizing. Een hond kan onzeker worden door deze verhuizing of stres aangelegenheid. Wordt hij daarna alleen gelaten, kan hij ongewenst gedrag gaan vertonen

Door omstandigheden is de eigenaar lange tijd van huis geweest. Een hond die gewend is om altijd met zijn baas te zijn, deze is niet meer gewend aan alleen zijn.

Ouderdom. Een oudere hond kan onzindelijk worden en hij kan paniekangst ontwikkelen, dit kun je meestal weer verhelpen door een combinatie van medicatie en gedragstherapie
 


Verlatingsangst.

* een hond is overdreven gehecht aan de baas

* probleemgedrag ontstaat binnen 30 minuten nadat de eigenaar uit zich is verdwenen

* het gedrag kan ook ontstaan als er nog andere mensen of honden in huis zijn

* de hond volgt zijn baas binnen en buiten op de voet

* de hond begroet de eigenaar buitensporig, zelfs als ze even naar het toilet is geweest
* de hond is bijzonder onrustig als de eigenaar aanstalte maakt om van huis te gaan

* alle eerder genoemde symptomen van het niet alleen thuis kunnen zijn kunnen aanwezig zijn

 

© Copyright 2013 Jacqueline Bosch