Vuurwerkangst

 

In de meeste plaatsen kan je al vroeg merken dat Oud en Nieuwjaar weer in zicht komt. In onze vorige woonplaats hadden we vanaf half September al geknal. De jeugd vond het leuk om krachtige strijkers bij de honden te gooien of pal bij ons onder het raam. Het gevolg was van geen bange honden voor Vuurwerk, nu inmiddels 2 bange honden voor Vuurwerk.

Tips voor oudjaar. Heeft u een bange hond/sheltie.

* Zorg dat uw sheltie op tijd uitgelaten wordt, en zorg dat ze niet na 12 uur nog weer naar buiten moeten.

* Geef hun eten of wat lekkers als het geknal begint

* Zorg dat er weinig licht van het vuurwerk in de kamer kan komen en sluit uw gordijnen of voorhangers

* Zet Radio of TV iets harder als het geknal begint, dit dempt het geluid wat van buiten

* Laat een bange hond nooit alleen

* Heeft u visite en alles loopt in en uit, zorg dan dat u uw hond/Sheltie op een veilige plek heeft, bijvoorbeeld achter gaas! Zet een grote ren op eventueel waar u uw sheltie in kan doen als er mensen in en uit lopen. Helaas gebeurd het elk jaar weer, dat er een hond door de voordeur of achterdeur er in paniek vandoor is gegaan tijdens het vuurwerkgeknal. Houdt uw sheltie/hond goed in de gaten!

 

Er zijn veel middelen op de markt om uw hond het oud en nieuw door te brengen. Maar of alle middelen wel zo verstandig zijn om te geven. Denk alstublieft op tijd wat u wilt. Wilt u uw Sheltie ook de periode voor oud en nieuw zonder angst door laten komen, bedenk dan dat er ook Homeopatische middelen en natuurlijke middelen zijn om uw hond minder angstig en meer zelfverzekerd te laten worden.

De homeopatische middelen moet u al vroeg inzetten, vanaf begin december, of vanaf wanneer u verwacht dat de jeugd in uw buurt weer vuurwerk gaat knallen. Homeopatische middelen kunt u gerust 6 weken geven! Een homeopatisch middel heeft wel even tijd nodig om in te werken op uw hond, houdt daar rekening mee! Begin op tijd.

 

 

Homeopatische/natuurlijke middelen:

(MacSamuel) Schrikken  - samenstelling: 2 homeopathische middelen (Borax Veneta, Rhododendron Chrysanthum) en 2 kruiden (Avena Sativa, Passiflora incarnata).
* MacSamuel Schrikken is speciaal ontwikkeld voor Honden en Katten.


Plantival (VSM) -
Samenstelling: Extr. Valerianae fluid,  Extr. Passiflorae incarnatae fluid


(Prodier) Nervositeit
Samenstelling: Avena sativa 30 g, Borax D3 10 g, Passiflora incarnata 50 g, Rhododendron D3 10 g. Alcoholgehalte 55%.

 

Start met homeopatische middelen op tijd, niet later dan 1 december beginnen. Het voordeel van Homeopatische/kruiden middelen is dat de hond tijdens oud en nieuwjaar niet versuft is.

Het beste is met een homeopatisch dierenarts te overleggen, welk middel het beste bij uw hond past. Een homeopatisch middel moet altijd passen bij de hond. Voordeel homeopatische middelen bij vuurwerkangst is dat honden niet versuft zijn, maar door de homeopatische middelen zich wat beter gaan voelen.

 

Natuurlijke middelen:

Relax van Sanal, verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken. Website van Sanal
Samensteling Relax: Calcium-magnetsiumcarbonaat, Calciumcarbonaat, L-Tryptofaan, Vitaminepremix

Dit middel kan je een aantal dagen van te voren gaan geven.

 

D.A.P - Dispenser

Ook is er nog een middel genaamd D.A.P. Na plaatsing in het stopcontact komen continu geruststellende Feromonen vrij, die door honden waargenomen kunnen worden. Dit is nu ook aan de halsband verkrijgbaar dus voor buiten.
Dit middel is verkrijgbaar bij uw dierenarts

***********

Rescue Remedy; dit is een samengestelde Remedie, waarmee u een aantal dagen van te voren mee kunt beginnen (4x daags 4 druppels op brood of iets anders) Helaas werkt dit niet bij alle honden, het kan zijn dat uw hond er juist tegenovergesteld op reageert en in plaats van rustig, onrustig wordt.

***********

Tranquillizers

Tranquigel, Calmivet, Diazepam en Sedalin, zijn kalmerende gels of tabletten
Ventranquil: Tablet en vloeibare vorm
Werkzame stof in deze middelen zijn: acepromazine

Een nadeel van deze middelen is dat honden volledig bij bewustzijn zijn! Alleen hun spieren zijn verslapt en daarom lijkt het alsof ze rustiger zijn, maar dat is niet zo! Ze maken alles bewust mee, ze kunnen alleen niets meer zelf doen.

 

Epileptische honden en vuurwerkangst

Bij epileptische honden moet je voorzichtig zijn met een middel tegen vuurwerkangst. Ventranquil kan je sowieso al niet geven bij honden die bang zijn voor vuurwerk. Wil je iets homeopatisch geven, overleg dit dan van te voren met een homeopatisch dierenarts!


Copyright 2013 Jacqueline Bosch