Wagenziek

 

Honden kunnen net als mensen wagenziek zijn, dit uit zich in misselijk worden, kwijlen, hijgen en braken. De ene hond zal door opwinding gaan braken, je hebt positieve opwinding, joepie hij vind het leuk, we gaan wat leuks doen, of ze vinden het niet leuk.

Een hond moet zo jong mogelijk leren om in de auto te reizen. Bij ons gaan pups van 6 weken al mee in de auto. We beginnen veelal met korte stukjes, het liefst elke dag even naar het bos met de pups. De pups vinden het autorijden misschien eng, maar omdat ze wat leuks gaan doen, associŽren ze de auto met iets leuks, auto = bos = leuk!. Het is ook handig als je met 8 weken met alle pups naar de dierenarts moet, als je ze van te voren al hebt geleerd om met de auto te rijden, dan zijn ze gewend en het enge van de dierenarts zijn ze dan snel weer vergeten.

Veel mensen die hebben een hond die is wagenziek. Veelal als je doorvraagt, blijkt de hond alleen met de auto te gaan als ze naar de dierenarts gaan.

Ook de manier van vervoeren kan zorgen voor wagenziekte: Een goede basis zal de pup goed ondersteunen, en de autorit zal plezieriger verlopen. Hieronder wat tips voor een goede training
* veelal vinden pups het prettigst om de eerste keer met hun nieuwe baasje om op schoot te zitten bij het nieuwe baasje. De pup zal het leuk vinden om naar buiten te kunnen kijken.
* honden moeten niet vervoerd worden in de kofferbak, de achterkant van de auto stuitert het meest. Zeker een sheltiepup zal de hele rit door de kofferbak stuiteren. Je mag dan blij zijn dat de pup geen schade heeft opgelopen in de auto!!
* zorg dat de pup altijd een vaste plek in de auto krijgt, op de achterbank, onder begeleiding, of een bench
* bij sommige honden helpt het heel goed om ze voorin te zetten op de bijrijderstoel in een tuigje
* rem voorzichtig
* neem rotondes heel voorzichtig, laat de hond niet naar links en rechts vallen
* neem ook de verkeersdrempels voorzichtig
* ga niet te veel achteruit de eerste ritten.


Mocht de manier van trainen niet helemaal de angst van autorijden weghalen, dan zijn er altijd nog reisziekte pillen.
Verder heb je tegenwoordig heel veel homeopathische middelen die kunnen ondersteunen bij angstig gedrag
Nux Vomica D30: bij onrust in de auto, heen en weer ijsberen, of janken in de auto.
Cocculus D6, ingeven een half uur voor de reis, en elk uur tijdens de reis helpt wanneer de hond kwijlt en braakt
Petroleum D200 kan je gebruiken als je hond extreem autogedrag heeft
Bij de dierenspeciaalzaak hebben ze tegenwoordig Relaxpilletjes (Sanal) deze zijn ook voor andere angstige momenten, maar ook voor reisziekte. Deze zijn op natuurlijke basis.

Ook wordt er wel eens primatour gegeven, helaas reageren alle honden er anders op en een kwart tabletje van een primatour kan dan al veel te veel zijn voor een sheltie. Een gewaarschuwd mens telt voor 2. Wees er voorzichtig mee!

 

© Copyright Jacqueline Bosch