Honden en warm weer

 

  De zomers in Nederland worden warmer en warmer. Het is dan ook belangrijk om te weten dat warmte schadelijk kan zijn voor honden. Er komen steeds meer warme dagen in de zomer. Honden zoeken dan de schaduw op en zoeken een koel plekje. Laat een hond niet buiten liggen op het warmst van de middag, zeker niet als de temperaturen boven de 25C.

 Honden zoeken de schaduw op tijdens warme dagen. Als er een hittegolf heerst dan is er bijna geen koele plek meer te vinden. Zorg altijd dat er een koele plek is waar je hond vertoeft, buiten en in huis.

Sommige honden kruipen onder de struiken! Dit is vaak n van de koelste plekken waar ze zich kunnen vertoeven.
   
Zorg dat ze zowel buiten als binnen schoon en koel drinkwater hebben. Je kan er altijd wat ijsblokjes bij door doen. Hier kunnen ze mee gaan spelen, maar het water blijft dan ook lekker lang fris. Ververs het water wat extra, want een hond heeft dan ook de behoefte meer te drinken.

Zet desnoods meerdere drinkwater bakken neer in de schaduw, zodat er genoeg water buiten staat, zodat ze voldoende water kunnen drinken.
   
Honden vinden het heerlijk om in de zon te liggen. In de warme zon liggen kan heel gevaarlijk zijn voor honden. Als ze te lang in de zon liggen kunnen ze in coma raken of overlijden aan de gevolgen van de warmte. Mensen transpireren door de huid, maar een hond transpireert niet door de huid, een hond heeft bijna geen zweetklieren. Honden voeren warmte af door middel van de tong (zoals hiernaast staat afgebeeld door het hijgen of via de voetzootjes.

 

 
 Lopen naast de fiets boven de 16C graden kan gevaarlijk zijn voor honden. De lichaamstemperatuur van de hond gaat stijgen tot een onverantwoorde hoogte. De voetzolen die kunnen op het hete asfalt blaren oplopen omdat de voetzooltjes vochtig zijn. De temperatuur bij de grond, is altijd hoger dan de temperatuur op 1,5 meter hoogte. Houdt hier altijd rekening mee.
Wilt u toch gaan fietsen, doe dit dan in de vroege uren en laat uw hond in de schaduw naast de fiets lopen. Niet in de volle zon. Maar als het 's morgens vroeg al boven de 16C is, laat uw hond dan niet naast de fiets lopen.

 

Honden in de auto met warm weer is heel gevaarlijk. Zelfs in een auto in de schaduw zetten met een hond erin is gevaarlijk. De temperaturen in de auto kunnen heel hoog oplopen, zelf als de ramen geopend zijn. Het wordt er al snel warm en benauwd. Een auto in de felle zon kan temperaturen oplopen van 50 tot 60 graden Celsius. Zijn tong (het hijgen) zal nooit genoeg zijn om zijn temperatuur van een hond  omlaag te brengen. De temperatuur in de lichaam van een hond zal heel snel oplopen tot gevaarlijke hoogte en deze hond zal buiten bewustzijn raken.
Een hond zal een verschrikkelijke verstikkingsdood tegemoet gaan.
Als er tijdig wordt ingegrepen zal een hond nog kunnen overleven, het kan zijn dat de hond al schade heeft opgelopen aan de hersenen of nieren. Ook in het voorjaar kan het erg warm in een auto worden. Oververhitting leidt tot coma en zelfs tot de dood.

Wat zijn de verschijnselen van oververhitting:
* dikke blauwe tong en een opgezwollen keel
* De hond voelt heet aan, koorts (een hond komt in de gevarenzone als de temperatuur boven de 40 graden komt)
* zwabberen met de achterhand (De honden hebben dan geen controle meer over het zenuwstelsel)
* overmatig kwijlen, hijgen en of braken
* Tong en lippen hebben een overmatig rode kleur. Mocht de kleur van rood naar blauw overgaan is de coma nabij

Ook kunnen deze verschijnselen in lichtere mate optreden zoals een iets rozere tong en lippen, dikke tong en dikke keel en overmatig kwijlen. Een hond kan zelfs in huis oververhit raken met tropische temperaturen. Zelfs in de nachtelijke uren. Zorg dat uw hond overdag extra verkoeling krijgt, vers water, laat ze lekker spelen met water, met een tuinslang, of in een kinderzwembadje. Zet het badje niet in de volle zon, maar in de schaduw. Laat uw hond ook niet op het heetst van de dag buiten spelen. Hebt u een oudere hond, een zieke hond, zorg dat deze op een heerlijke koele plek, bijvoorbeeld een natte handdoek of een koud dekentje (te verkrijgen bij de dierenspeciaalzaak) liggen. Oudere honden en zieke honden zijn vatbaarder dan een gezonde hond. Het blijft elk moment oppassen met warm weer en tropische temperaturen.
 

   
Een hond die door de warmte is bevangen, moet op een koele plaats gelegd worden
en deze moet afgekoeld worden met water. Door water over hem heen te gooien, of bedek hem met een natte doek. Maar laat de natte doek niet te lang op de hond liggen, hierdoor kan de hond onderkoeld raken.

Een hond die van de warmte bevangen is moet altijd naar de dierenarts om onderzocht te worden.  Want je weet nooit wat ie er aan over gehouden heeft. Zorg altijd met warm weer dat u als u uw hond meeneemt fris water bij u heeft en zorgt u er altijd voor dat uw hond een koel plekje kan verschaffen. Neem een windscherm mee desnoods, daar kan uw hond achter liggen in de schaduw.

Laat uw hond niet uit sloten en vijvers drinken met lang aanhoudende warmte. Hierin vormen zich veel bacterin en een zieke hond zal het gevolg zijn.

 

 
  Een lekkere koele duik in het water is heerlijk, vooral tijdens warme dagen. Let wel op dat tijdens een lange hitteperiode er geen blauwalg in het water zit, deze zijn zeer giftig en daar kan uw hond ziek van worden en zelfs overlijden.
 
Als u gaat zwemmen met uw hond en het zijn hele hoge temperaturen buiten, zorg er dan voor dat u of 's morgens vroeg, of 's avonds laat uw hond laat zwemmen, en niet in de volle zon. Tijdens de ochtend en de avond uren koelen de temperaturen af en dan is het beter zwemmen  


Sommige mensen denken dat ze hun langharige hond moeten scheren in de zomer, maar dit is juist een bescherming voor de hond. De dikke vacht, die de hond in de winter tegen de kou beschermd, zal met hoge temperaturen, een bescherming voor de hond zijn tegen de warmte, denk aan verbranden van de huid!

De neusrug is altijd dun behaard. Mocht een hond te lang in de zon liggen, dan kan de neusrug verbranden. Dit ziet er dan precies uit als een collienose! Daarom is het belangrijk de hond niet kaal te scheren, je kunt wel als een langharige hond een hele dikke vacht heeft, de vacht uitdunnen met een efileerschaar,de vacht elke dag even goed luchtig doorborstelen, zodat de vacht kan ademen en geregeld in de avonduren als het heet is overdag, dan lekker laten zwemmen, maar wel de hond goed afdrogen nadien, als hij vanzelf niet snel droogt, dit in verband met hotspots die kunnen ontstaan omdat de dikke vacht nat blijft.
 
Copyright 2013 Jacqueline Bosch