Waterbehoefte

 

De behoefte aan water bij de hond

Water is een belangrijk bestanddeel van de dagelijkse levensbehoefte van een hond. Een hond bestaat net als mensen voor 70 % tot 75 % uit water. Bij een water te kort van een 10-12 %, ontstaat er een levensbedreigende situatie.

Een hond drinkt normaliter alleen overdag. Als een hond normaal alleen overdag drinken en gaat ook ineens 's nachts drinken dan heeft de hond een hoger waterbehoefte.

Honden kunnen hun waterbehoefte makkelijk aanpassen. Bij een snelle wisseling van blik- naar droogvoer, kunnen honden zich zelf prima voorzien van hun waterbehoefte, om hun totale wateropname constant te houden per dag. Een watertekort bij honden kunnen ze snel herstellen in 1 x drinken tot aan een watertekort van 80 %. Honden stoppen met drinken, nog voordat het water de wanden aan het maagdarmkanaal passeren.


Waterbehoefte

De dagelijkse waterbehoefte bedraagt 30-60 ml/kg lichaamsgewicht. Dit is ongeveer 2,5-3 maal de hoeveelheid droge stof die per dag wordt opgenomen.
 

Verschillende factoren zijn van invloed op de waterbehoefte:

- Voeding van honden:
Het aantal maaltijden per dag doet de de waterbehoefte licht stijgen. Denk ook aan een hoog eiwit- en/of zoutgehalte (NaCl).
- Fysiologie:
De kleine rassen, waaronder jonge honden en volwassen honden hebben  hebben een grotere  80 ml/kg lichaamsgewicht, deze honden hebben een hogere waterbehoefte omdat ze een hogere stofwisselingsniveau hebben en ze kunnen slechter hun urine concentreren.
- Zieke honden:
Een verhoogde waterbehoefde wordt vaak veroorzaakt door lichamelijke aandoeningen, zoals  diarree, braken, bloedverlies, nierziekten, suikerziekte enzovoort
- Temperatuur van de hond:
Een hond kan een temperatuurstijging niet goed compenseren. Dit komt omdat honden alleen via hun tong (hijgen) en voetzooltjes zweten. Normaal gesproken gaat een hond hijgen als de temperatuur hoger wordt, alleen tijdens het hijgen verdampt het water op de oppervlakte van de tong. Bij een aanhoudende hoge temperatuur, zomers bij een hittegolf, in een auto die in de warmte staat, hierbij kunnen honden snel uitdrogen en in shock raken.


Waterbehoefte bij inspanning

Als een hond sterk moet hijgen bij inspanning dan stijgt de waterbehoefte ook sterk. De waterbehoefte neemt ook toe bij inspanning met hoge temperaturen van de omgeving . Bij stress kan ook water verloren gaan, als er sprake is van diarree door stress.

Uitdroging komt vaak voor bij honden die niet in goede conditie zijn of honden die lijden aan overgewicht. Bij inspanning hebben honden met overgewicht indikking van het bloed. Het rode bloedcelgehalte (haematocriet) stijgt
 

Om uitdroging te voorkomen

-Zorg ervoor dat een hond niet in de zon en hitte hoeft te liggen
- Er moet atlijd vers drinkwater ter beschikking zijn
- Trainen en activiteiten moeten plaats vinden op het koelste gedeelte van de dag
( tijdens een hittegolf en hoge temperaturen zijn er geen koele momenten op een dag, vermijd dan ook de activiteiten)
- na inspanning kleine beetjes en niet te koud water geven

Toch kan een hond uitgedroogd raken, ondanks dat deze veel drinkt. Er is een eenvoudige test om te bepalen of jou hond is uitgedroogd. Dit noemen ze de "Turgor" bepalen. Dit doe je door de huid in de nek op te trekken en dan weer los te laten. Blijft de huid in een kam staan, dan is de hond uitgedroogd. Ga dan direct naar de dierenarts

Zie ook het onderwerp: Uitdroging


Bij ernstige uitdroging is het verstandig een elektrolytoplossing toe te voegen aan het water. Met name elektrolyten natrium (Na), kalium (K) en bicarbonaat (HCO3-). Bij de drogist kan je ORISEL (voor baby's) kopen. Deze is erg geschikt om honden die diarree hebben te geven (ook pups) ORISEL is een fysiologische oplossing om uitdroging tegen te gaan!

 

Copyright 2013 Jacqueline Bosch