Zwemmen
 
Zwemmen is een gezonde bezigheid voor de hond. De hond zal al zijn spieren gebruiken om te kunnen zwemmen en de gewrichten worden gebruikt zonder dat ze belast worden. Sommige honden zwemmen uit zich zelf. Andere honden doen er wat langer over om aan water te wennen. Gelukkig kun je honden leren zwemmen, al zal niet elke hond willen zwemmen.
Wij hebben onze Keshia leren zwemmen na een breuk in de groeischijf, deze is goed genezen, maar om de genezing te bevorderen moest ze toch iets extra's doen. Mijn dierenarts kwam op het idee om Keshia te laten zwemmen. Maar onze vraag was toen: Hoe leren we Keshia zwemmen. Gelukkig is Keshia een ballengek en spelenderwijs konden we Keshia leren zwemmen. De bal werd langzaam op de waterrand gegooid van een grote waterplas. Keshia aarzelde niet en haalde de bal die op de rand lag uit het water.
Geleidelijk aan gooiden we de bal steeds verder in het water. Ze liep in het water naar de bal toe. Ze was gelukkig niet bang voor het water. Een paar dagen later gooiden we de bal zo ver dat ze net een heel klein stukje moest zwemmen. Dit deed ze met een beetje aarzeling. Ze wilde toch wel graag haar bal terughebben. Langzaam aan gooiden we de bal steeds verder in het water en dit ging goed. Elke dag begonnen we weer met de bal op de waterrand te gooien en langzaam aan verder. Nu gooien we de bal altijd zo ver dat ze zwemmen moet. Keshia heeft de voorkeur om de bal uit het water te halen, ze vind een bal in het veld toch lang niet zo mooi als in het water. Als je je hond wilt leren zwemmen, dan moet je zorgen dat er een schuine afgrond is, zo dat het de grond geleidelijk aan onder de voeten verdwijnt. Wat ook een mogelijkheid is om je hond te leren zwemmen is, om zelf mee te gaan. Gooi een hond nooit in het water, de hond zal dan bang worden voor water. Op het moment dat je je hond in het water gooit zal deze kopje onder gaan en water in de neus krijgen.


Waterpret in de zomer, de één zwemt de ander gaat tot zijn buik in het water, weer een ander durft wat verder, en weer een andere sheltie die blijft veilig aan de zijkant.

Redenen om honden te laten zwemmen:

Artrose:
Een hond met artrose heeft veel baat bij zwemmen. Zwemmen remt de gewrichtslijtage af. Gewrichtsslijtage ontstaat door beschadiging van het kraakbeen van de gewrichten. Een hond zal zijn gewrichten tijdens et zwemmen niet belasten, de hond blijft zijn gewrichten bewegen maar er komt geen belasting op. Doordat er minder belasting op de poten, vermindert de druk op de gewrichten en hierdoor zal er minder kraakbeenbeschadiging optreden. Bij het bewegen wordt er meer gewrichtsvloeistof gevormd, die goed is voor het voeden van het kraakbeen en de soepelheid van het gewricht. Bij balletje gooien op het grasveld, kan de hond een scherpe bocht maken, dit kan in het water niet. De overbelasting bij balspelletjes vind plaats bij de gewrichten, pezen en banden. Hierdoor wordt de gewrichtsslijtage bevordert en dit kan verscheuring van de pezen en banden veroorzaken.

Voor een goede ontwikkeling van de heupen:
Een hond zal zich in een rechte lijn met de achterpoten door het water bewegen, hierdoor worden de bilspieren op een goede de juiste wijze getraind. Sterke spieren zorgen ervoor dat de gewrichten goed op elkaar aan sluiten. Dit is heel belangrijk voor een goede ontwikkeling van de heupen.

Voor honden met een lange rug:
Door het zwemmen in rustig water worden de rugspieren van een hond met een lange rug versterkt. Denk aan een teckel. De wervelkolom wordt minder belast door dat het water gedeeltelijk het gewicht opheft aan de rug.

Spieren worden gemasseerd door stromend water

Het zoute water van de zee helpt vele vormen van huidontstekingen te genezen en te voorkomen. 
 
Twee spelende shelties. De bal halen is geweldig en tevens zwemmen ze er bij

 

Redenen om honden niet te laten zwemmen: 

Honden jonger dan een half jaar oud.

 

Een hond die verzot is op water en niet zwemmen kan. Honden die niet zwemmen kunnen, maar toch verzot zijn op water.  Controleer altijd eerst of uw hond kan zwemmen met zijn/haar kop boven water. Zowel de voor- als achterpoten moeten krachtige voortstuwende beweging kunnen maken om te zwemmen. 

Honden mag je niet laten zwemmen in sloten of kleine poelen. 

Als het water te koud is mag je een hond ook niet laten zwemmen. Hierdoor kunnen de spieren verkrampen. 

Laat een hond niet zwemmen als de zee te ruw is of als er een sterke onderstroming is.

Laat je hond ook niet in water zwemmen als er algengroei aanwezig is. Honden krijgen hier jeuk van.

Weet je van je hond dat hij jeuk krijgt zout zeewater, dan is het niet verstandig om je hond in zeewater te laten zwemmen of direct afspoelen met lauw leidingwater.

 

© Copyright 2013 Jacqueline Bosch