De ontwikkeling van het gebit

 

Een pup wordt tandloos geboren, en ze blijven een klein poosje tandloos. Bij een sheltie is het een spannend gebeuren als het gebit doorkomt. Met name de hoektanden, blijven een spannend gebeuren.  Daarnaast kun je nog problemen tegenkomen als, welke tanden en kiezen komen wel door, welke zullen ontbreken, of komen de hoektanden wel goed door, dat zijn de vragen die we ons stellen voordat de pup een volwassen gebit krijgt.

Het duurt dan ook even voordat we het eindresultaat zullen zien.
 
De eerste tekenen van een nieuw gebitje zijn te zien. Het bekkie wordt te groot voor de kleine tandjes, er komt overal veel te veel ruimte tussen.

Op de foto is deze pup 3 1/2 maand oud.
 
Deze foto (ook een pup van 3 1/2 maand) illustreerd heel goed, hoe het gaat met de kiezen. Hier zie je de achterste kiezen nog onder het vel zitten. Een enkele kies is al vers (met bloed) doorgekomen, de rest moet nog komen.

Het is een beetje een glazige blik, zo met al die kiezen nog onder het tandvlees
 
 
Boven, de voortanden vallen uit en langzaamaan komen er nieuwe tanden op deze plaatsen terug.

 

Links: De puppyvoortanden zijn uitgevallen en er zijn grote nieuwe voortanden voor in de plaats gekomen.

 
Met amper 4 maanden zijn de eerste tekenen van een nieuwe hoektand te zien bij deze sheltie. Er komt een dikke bobbel voor de hoektand. Deze hoektand komt op de juiste plek door.
 
Na het zien van de eerste tekenen van de nieuwe hoektanden gaat alles snel. Tweede dag na het zien van de eerste hoektand, is de eerste hoektand al ietsje door en de andere hoektand is ook zojuist doorgekomen, door het tandvlees.
 
Het gebit is volop in beweging, sommige tanden zijn al op grootte, kiezen zijn al doorgebroken en moeten nog op ware grootte worden. Sommige kiezen moeten nog komen.

Op het moment dat pups gaan wisselen, bijten ze het liefst overal in, het is dan ook heel belangrijk iets te kopen voor hen waar ze lekker op kauwen kunnen, zodat ze de jeuk/pijn kunnen vergeten.
 
Bovenaan in het gebit, komen de laatste voortanden erdoor. Deze gaan gelijk op.
 
  Bijna 5 maanden, op 4 dagen na. De hoektanden vorderen gestaag. De nieuwe hoektand komt mooi op de plek door waar hij moet staan.
 
Sommige hoektanden vallen snel uit, als de nieuwe hoektand nog niet zo groot is, maar bij een andere sheltie vallen ze weer wat later uit, dan valt de hoektand er pas uit als ze bijna op grootte zijn. De één is nu eenmaal sneller dan de andere!

De avond ervoor zat deze puppyhoektand nog zo vast als een rots.
 
De volgende dag, de hoektand is zojuist tijdens het spelen uitgevallen. Vijf maanden oud en gelukkig alles op de plek waar het hoort.
 
Deze hoektand is al behoorlijk lang, je kan bij de puppy-hoektand zien dat deze al iets aan de kant geduwd wordt. En dat er ruimte gemaakt moet worden. Het tandvlees is al rood, dat betekend dat de hoektand snel zal vallen.

De gemiddelde leeftijd van het uitvallen van hoektanden is tussen de 5 en 7 maanden. Ik ben in ieder geval altijd opgelucht als de hoektanden op de juiste plaats er doorkomen.
 
Het eindresultaat, een mooi scharend gebitje
 
De pup is inmiddels een jonge dame van 1 jaar oud, de hoektand is mooi op lengte.
 
Wees zuinig op het gebit van je hond. Laat je hond niet met stokken of stenen spelen. Ook tanden kunnen afbreken, dat zou eeuwig zonde zijn. Deze sheltie mag graag apporteren, ze heeft van alle hoektanden het puntje afgebroken, door het vangen en apporteren van harde voorwerpen.
Meer pagina's die over het gebit gaan zijn:

** Het gebit & Gebitsproblemen
** Gebitsproblemen bij Shelties

** Tandsteen & Gebitsverzorging

 

© Copyright Jacqueline Bosch