Chocolade Giftig voor honden

 

Chocolade is heel lekker, wij vinden het lekker, maar ook onze honden vinden het lekker. Al hoe lekker onze honden de chocolade vinden, ze mogen het niet hebben omdat het heel gevaarlijk is. In chocolade komt een stof voor dat gevaarlijk is voor een hond. De gevaarlijke stof in Chocolade is theombromine. Pure chocolade is het meest gevaarlijk voor uw hond de witte is minder gevaarlijk. De pure chocolade is veel sterker en een hond zal hier dan ook nog sneller aan kunnen bezwijken. Een verhouding die aangehouden kan worden is 7,5 gram pure chocolade is dodelijk en voor de melkchocolade geldt, dat 60 gram dodelijk is.
 

De stof Theobromine kan bij overdosering binnen 6 tot 24 uur lijden tot de dood. Voor een hond is zuivere Theobromine in een dosis van 100 - 200 mg per kilogram lichaamsgewicht dodelijk. Een reep melkchocolade bevat 155 tot 232 mg Theobromine en een reep pure chocolade van het zelfde gewicht bevat al bijna 1600 mg Theobromine.


Verschijnselen na het eten van Chocolade:

*  acute braakneigingen en diarree.

* Chocolade wordt snel in het bloed opgenomen waar het de hartspier aantast met een versnelde onregelmatige hartslag tot gevolg.

* Versnelde ademhaling, spieren trekken samen tot epileptische stuipen.

* Veelvuldig plassen, hierdoor veel drinken, hierdoor weer veel braken.

* Door dat het hart stil gaat staan, of de adem ophoudt, kan de hond sterven.

Theobromine kan zelfs prikkelingen, trillen, spierkrampen of verlammingen van de achterpoot veroorzaken wat in het extreme geval tot delirium kan leiden. Bij een overdosis komt het tot een hartstilstand


Wat kun je doen als een hond chocolade heeft gehad?

Als het niet langer dan een uur geleden is, mag je de hond laten braken. Helaas is het niet gemakkelijk om een hond na het eten van chocolade te laten braken, omdat Chocolade kleverig is na dat het gesmolten is (en de maag zorgt er voor dat de chocolade snel smelt), de chocolade blijft dan aan de maagwand/slokdarm kleven. Een hond mag je laten braken na het eten van chocolade mits het niet langer dan 60 minuten na inname is. Let er wel op dat je hond vol bij bewustzijn is. Ook mag je Norit geven, na inname van Chocolade.

 

Copyright Jacqueline Bosch